– Det verkar inte finnas något intresse att hjälpa oss med en ny lokal. Internationell solidaritet tycks inte vara något som dagens kommunledning är intresserad av, säger Rolf Viklund, kassör i Latinamerikakommittén.

I 13 år har de med sin loppmarknad hållit till i källaren av den gamla fordonsverkstaden, belägen vid infarten till återvinningen på Kronan. Fastigheten anses ha kulturvärde och ska bevaras. Avsikten är att bygga ihop den med en förskola, men tidsplanen är försenad.

Kommunen har nu andra planer för lokalerna och kräver att kommittén ska vara ute senast den 31 januari. Annars väntar vite på 14 000 kronor för varje vecka som det drar ut på tiden.

Artikelbild

| I 13 år har Latinamerikakommittén hållit till med sin loppis i den gamla fordonsverkstaden på Kronan. Men nu vräks man av kommunen och någon ny lokal har Rolf Viklund och de andra i styrelsen inte lyckats hitta.

– Det är tre år sedan vi fick besked första gången att vi skulle ut. Men sedan har vi fått förlängning av kontraktet flera gånger. Vi visste att det gick ut vid årsskiftet men trodde vi skulle få förlängning igen, säger Rolf Viklund.

Någon ny lokal har man inte. Latinamerikakommittén har i vanliga fall öppet på lördagar, men planerar att ha öppet även vardagar under januari för att sälja så mycket som möjligt.

Ni har haft tre år på er att hitta en ny lokal?

– Jo och vi har verkligen försökt. Kommunen har haft lämpliga lokaler som stått tomma men de ska användas till annat hela tiden. Nu hoppas vi på att det kan finnas något i de gamla fastigheterna här på Kronan som Rikshem köpt. Vi väntar på besked.

Artikelbild

| Fordonsverkstaden har kulturvärde och ska bevaras. Kommunen har haft planer på att bygga en förskola i anslutning till byggnaden. Men nu ska den användas till annat tills vidare.

Sedan fem år tillbaka betalar man hyra till kommunen. Någon hög hyra har man dock inte råd med, vilket begränsar utbudet.

– Vi behöver en billig källarlokal. Det här är ju ideellt arbete alltihop. Men pengarna går till projekt som Sida stödjer och med tillägg från Sida har det blivit nära en miljon årligen.

Artikelbild

| Latinamerikakommitten satsar bland annat på fairtrade-varor. Som den här honungen som Rolf Viklund håller upp.

Latinamerikakommittén har funnits i 45 år. 1985 började man skicka containrar med material till Nicaragua och Luleås vänort Puerto Cabezas. Sedan 1996 är insamling av pengar som gäller.

Kommittén har prisats för sitt arbete vid flera tillfällen av kommunen. Senast i somras fick man det första fairtrade-stipendiet.

– Behovet är inte mindre i dag än när vi startade. Men det gamla gardet med Gustaf Sundström, Sven Köhler och Sigfrid Andersson exempelvis, hade solidariteten i högsätet. Det engagemanget saknar jag hos dagens politiker. Nu verkar man mer intresserade av att lägga pengar på ett samarbete med en viss ort i USA, säger Rolf Viklund.