Yvonne Stålnacke, kommunalråd, (S), har haft kännedom om Lulebos planer att byta vd.

– Att det ska ske har jag fått information om alldeles nyligen, och det är också allt jag vet. Det här är en fråga för styrelsen, säger hon.

Enligt Stålnacke har Ekblom, som vd i Lulebo, varit med i förhandlingarna med Rikshem som ska köpa fastigheter av Lulebo. Men hur mycket och på vilket sätt vet hon inte, eftersom hon själv inte varit det.

På frågan om hon känner oro för det som händer i Lulebo i ett skedet när bolaget förhandlar om försäljningar av lägenheter svarar hon:

– Jag antar att styrelsen noga vägt och dragit slutsatser som är de bästa för bolaget, säger Stålnacke.

Jonas Brännberg, Rättvisepartet, är inte förvånad när han hör om Lulebos beslut. Han tror inte på Lulebos ordförande Emma Engelmark när hon säger att vd-bytet inte har med Rikshemaffären att göra.

LÄS MER: Han ska förändra Lulebo

– För Lulebo fanns det inga skäl att genomföra den här affären. De hade möjligheter och planer på att bygga. Det är kommunledningen som av ideologiska skäl har drivit igenom det här.

LÄS MER: "Ekblom har blivit totalt överkörd"

Han säger att Ekblom varit en vd med många egna idéer.

– Hon beslutade bland annat att Lulebo skulle dra sig ur att bygga i ettans båthamn och istället satsa på billigare byggen som folk har råd att bo i.

– Egentligen är det ganska bisarrt. Kommunledningen gör upp med Rikshem över huvudet på Lulebo. Ska man vara ärlig så har Sari Ekblom inte fått vara vd.