Vid 12-tiden har det redan hunnit samlas ett 15-tal båtar ute på Sandgrönnornas sydliga strand. Det är ännu en fantastisk dag med varma, svaga vindar och inte ett moln i sikte. Sandgrönnorna är då ett riktigt paradis. På stranden ligger Johan Karlberg och hans vänner. De har kört upp en båt och två vattenskotrar på trailer från Skellefteå för att njuta av Luleås skärgård.

-Vi har bättre hockeylag och ni har bättre skärgård, säger han och skrattar.

Jodå, visst, men hockey är inte direkt det som man tänker på denna dag. Nu är det sol och bad som gäller. Och vattenskoterkörning, i Johan Karlbergs fall. I år blev det trailer men han har faktiskt kört vattenskoter hela vägen från Skellefteå en gång, den magiska sommaren 2014 då det var en lång period med högsommarvärme. Tidigare kuskade han runt med en mahognybåt men nu är det vattenskoter som gäller.

-Barnen blev glada när pappa valde att köpa en vattenskoter i stället för en båt, säger Johan Karlberg och lyfter fram enkelheten och frihetskänslan som de främsta argumenten för att köra vattenskoter.

Det har blivit allt fler vattenskotrar i våra vattendrag. För några år sedan så lanserades billigare modeller som gjorde att allt fler valde att kosta på sig en vattenskoter.

-Det exploderade för två år sedan när ”sparkarna” kom, säger Johan Karlberg.

”Sparkarna”, eller närmare bestämt Seadoo Spark, är en billigare vattenskoter som är betydligt lättare än den som Johan Karlberg har som kan ta tre personer.

Vattenskotrar har ett skamfilat rykte. Det finns de som anser att det buskörs för mycket och att de förstör lugnet när de surrar på. Johan Karlberg kan själv bli less på de som buskör för nära stugor, stränder och hamnar.

-Tyvärr får vi även lida för det. Visst kan man leka lite med dem men då ska man ge sig ut på havet, då är det fritt fram. Men egentligen är det inte skotrarnas fel utan de som sitter bakom styret. Sedan är det många som köpt skotrar som inte är vana att vara på sjön, säger Johan Karlberg och funderar om det inte är dags för någon form av körkort för de som ska köra på havet.

Skellefteågänget har sin bas i Klubbviken där de har nära till att tanka och andra bekvämligheter. Sedan tar de olika dagsturer i skärgården. På tisdagen väntar en höjdare med Kluntarna, Småskär och så Johan Karlbergs favorit: Brändöskär.

-Jag tycker det är magiskt bra där, konstaterar han

Sista dagen väntar äventyr i den norra delen av skärgården.

-Det är fint i Skellefteå också, runt Furugrund är det bra och fler och fler hittar dit. Men här finns en större skärgård, säger Johan Karlberg.