Närmare bestämt vid testanläggningen i Vidsel, FMV Vidsel test range.

– Om Gripenplanen blir utrustade med kryssningsrobotar så är det väldigt troligt att de kommer att utprovas i Vidsel, säger Mats Hakkarainen, chef för Vidselbasen.

Några konkreta planer finns det dock inte för dagen, enligt Hakkarainen.

– Jag har inte fått någon förfrågan om att prova kryssningsrobotar hos oss och jag vet ingenting om det här.

Det var tidigare i veckan som försvarsminister Karin Enström (M) slog fast att regeringen vill utrusta den nya generationens Gripen med kryssningsrobotar. Även Socialdemokraterna är positiva till att planen ska utrustas med attackrobotar.

Planerna är kontroversiella och har fått kritik från flera håll, eftersom kryssningsrobotar kan användas till att anfalla mål i länder på långt avstånd från Sverige.

Vidsel test ranges provområde är cirka 1650 kvadratkilometer stort, och följer ungefär Udtja naturreservats gräns. Vid vissa tillfällen har anläggningen möjlighet att utöka skyddsområdet, både västerut mot Kungsleden och norrut mot Kvikkjokk.

Senast det skedde var tidigare i våras.

– Det var ett industriprojekt där vi behövde mer utrymme för att testa långflygande jaktrobotar, säger Mats Hakkarainen.

På måndag inleds en övning med helikoptrar i Vidsel, en del i det internationella samarbetet EDA (European defence agency).