Gunnar Svanljung har Matkakoski nära Övertorneå som sitt hemmavatten. Här har över 600 laxar redan fångats på spö sedan den 1 juni.

– Det är mycket lax i älven. Jag har fiskat så gott som dagligen hela juni och fått fisk i stort sett varje dag och då är det ändå fiskeförbud ett dygn från söndag klockan 18 till måndag klockan 18, berättar han.

19 laxar har Gunnar landat så här långt och första veckan noterade han smått fantastiska sviten 14,7-14,5-13,7 och 13,4 kilo.

Artikelbild

| FISKEFEBER. Laxfisket i Jokkfall har varit bra så här långt. En faktor är att vattenståndet varit så högt att laxen inte kunnat passera i laxtrappan. Vilket innebär att massor av lax blivit stående nedanför fallet.

– Det är roligt när det är så här bra. Jag har fiskat sedan 1999 och två år har jag blivit helt utan fisk. Det är högt vatten i år och ju högre vatten desto bättre fiske, säger Gunnar Svanljung.

De senaste årens restriktioner och skärpta regler i Östersjön ligger bakom en del av ökningen.

Fiskeguiden Lars Munk håller till högre upp efter Torneälven, i Pajalatrakten, och han har ytterligare en teori.

– Det var en mycket gynnsam vinter. När det är mildare vintrar så stiger det mer fisk, säger han.

Artikelbild

STATISTIK. Den röda linjen visar att laxuppgången i Torneälven är på väg mot det bästa året på länge. Laxträknaren finns i Kattilakoski.

Lars Munk har bra snurr på verksamheten.

– Ja, det har varit bra med gäster – och många har blivit nöjda. Vi har haft gäster från Tyskland, Danmark, Finland och södra Sverige. Vi fick första fisken den 1 juni, det är ungefär en vecka tidigare än normalt. Det är svårt att säga om det blir ett kanonår men säsongen har börjat bra i alla fall, säger Lars Munk.

Artikelbild

| FISKETURISM. Fiskeguiden Lars Munk håller till i Pajalatrakten, efter Torneälven.

I Jokkfall har laxfisket varit strålande så här långt.

– Det började tidigt, redan runt den 26-27 maj fick vi de första fiskarna. Sedan har det rullat på med 10-15 fångade laxar om dagen. Mycket beror på att det varit så högt vatten att laxen inte hittar laxtrappan. Då blir de stående nedanför fallet, säger Ronny Landin, som driver fiskecampen i Jokkfall.

Vattnet är lägre nu, men väntas stiga de närmaste dagarna igen. Hittills har 263 fiskar passerat i laxtrappan, varav ca 180 är laxar och 80 är havsöringar.

– Fisket är lika bra som i fjol, minst. Men det lär passera färre laxar i trappan eftersom i fjol kunde de vandra hela året. I fjol var det 15 000 laxar som vandrade upp men jag tvivlar på att det blir över 10 000 i år, säger Ronny Landin.

Även i Råneälven börjar laxfisket bli en faktor att räkna med. Laxfällorna vid mynningen har lösts in i år och vid den nyinrättade laxräknaren i Gunnarsbyn hade redan den 6 juni 900 laxar passerat, varav den största på runt 120 centimeter!

– Jag gissar att den väger kring 15 kilo. Vi ska läsa av igen i dagarna och det bör i alla fall vara en bit över 1000 laxar som vandrat upp. Det är lite fler än vi räknat med. Vi hoppas förstås att det ska gå att bedriva fisketurism i framtiden, säger Urban Sandberg, sekreterare i Råne älvdals fiskekortsområde.