I flerfamiljshuset i Svartöstan bor flera barnfamiljer. För någon dag sedan fick grannen Lars Svensson syn på en flicka som satt och lekte med en iskloss som lossnat, precis under de meterlånga, kraftiga istapparna.

– Jag sa till henne att du kan dö om du sitter där, du måste gå bort därifrån. Att det får vara så här.

Han menar att kommunen inte gör något åt huset.

Artikelbild

| Istappar. Tunga istappar hängde långa ovanför huvudena på boende och förbipasserande.

– Det är hopplöst.

I ungefär en veckas tid har både Lars Svensson likväl som de boende felanmält hos Luleå kommun som äger fastigheten. Kommunen har i sin tur skickat ärendet vidare till ett företag som skulle se till att isen togs ned från taket.

- Det ska gå jättesnabbt sånt här, säger en person på kommunens stadsbyggnadsförvaltning.Torsdagen den 22 februari ska kommunen ha skickat en påminnelse till företaget. Men trots det blev istapparna inte borttagna.

En person på företaget menar att det har varit för kallt för att köra med skylift, och att man därför inte har kunnat åtgärda problemet.

Artikelbild

| Farligt. Bianca Jakobsson är ett av barnen som bor i det istäckta huset.

– Du vet ju själv hur kallt det har varit, jag ser inte något problem. Vi kommer att åtgärda det idag, sade han på fredagen vid lunchtid.

Anna Widén, mamma och boende i huset, menar att det var tack vare dem boende som huset fick ett rasskydd. Hon anser att kommunen borde kolla upp sådant här själva, och vara glada att folk felanmäler innan det händer något. Hon uttrycker oro, för hundar och förbipasserande, men kanske särskilt för barnen.

Artikelbild

| Barntätt. Flera barnfamiljer vistas omkring huset.

- Barnen tycker att det är jätteroligt med istappar. När de ramlar går de dit under, de förstår inte faran. Man kan ju inte bevaka dem hela tiden. Under fredagen plockades istapparna bort från huset.

- Det är klart att det känns som att det tar för lång tid. Det är skönt att det är gjort nu, men det vore bättre om de kunde bevaka det själva eftersom det är kommunens fastighet, säger Anna Widén.