I torsdags fick S-profilen och den Kommunalanslutne Krister Johansson förnyat förtroende som LO-ordförande i två år, när distriktet i norra Sverige hade årsmöte i Framnäs folkhögskola.
– Fantastiskt skönt. Det finaste uppdrag som jag har haft. Jag är generalist och därför passar det så bra när LO Norra samlar samtliga förbund i styrelsen. Jag är väldigt stolt över förtroendet.
Frågan som upptog årsmötet mest var det stundande EU-valet den 26 maj.
– Vi kan inte isolera oss från resten av världen, och valet till EU-parlamentet är otroligt viktigt.
Krister Johansson menar att väljarna står inför ett ideologiskt vägskäl.
– Antingen påverkar vi EU i en riktning där den svenska modellen förstärks, med jämbördiga parter på arbetsmarknaden och starka kollektivavtal, eller så ställs arbetstagare mot arbetstagare.
LO-ordföranden är samtidigt orolig över vad valresultatet kan innebära.
– Nationalistiska partier är på frammarsch i både Ungern, Polen, Grekland och Italien. Inga små länder. Tidigare har de högerextrema velat gå ur EU, men nu vill de stanna kvar och ställa till med så mycket kaos som möjligt.
Somliga debattörer och statsvetare jämför ibland nationalistpartierna med just fackföreningsrörelsen, och menar att de förenas i en protektionistisk syn på arbetsmarknaden.
Men Krister Johansson håller inte med.
– Om någon kommer hit och utför samma jobb som svenska arbetare, då vore det konstigt om den personen fick sämre lön eller villkor än vad vi svenskar har. Men de högerextrema ser inte arbetstagarnas rättigheter kontra kapitalet och arbetsgivarna som ett problem. Deras konflikt handlar bara om ”Vi och dom”.
Han kritiserar inte minst Sverigedemokraternas retorik.
– De pratar gärna om att de vill värna om svenska arbetare, men ändå röstar de inte så i EU-parlamentet.
Den andra stora frågan för LO i Norrbotten är att vända medlemsflykten från förbunden.
– Vi måste höja organisationsgraden. Även om vi ligger högt, sett till övriga landet, har vi tappat för mycket.
Krister Johansson menar att det stora medlemstappet kom redan 2006, när Alliansen och dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ändrade reglerna för A-kassan och fördyrade medlemsskapet.
– Alltid svårare att resa sig när fundamenten slås undan på det sättet.
Men han är även självkritisk till att facken i norr har allt svårare att nå ut till yngre arbetstagare.
– Generationen som kommer ut på arbetsmarknaden nu, hamnar i otrygga jobb. När du jobbar visstid, engagerar du dig inte alltid lika mycket fackligt.
Krister Johansson pekar även på den ökade individualiseringen i samhället, men menar också att LO måste bli bättre på folkbildning och att kommunicera ut sina budskap.
– Vi har blivit för lata, gör inte det vi ska. Här har vi en stor hemläxa att göra.
Samtidigt rasar debatten om regeringens utredning, som syftar till stora förändringar i den – för fackrörelsen – så heliga arbetsrätten, en överenskommelse mellan S, MP, C och L i Januariavtalets 73-punktsprogram.
Läs mer: Parterna vill hinna före politikerna
V-ledaren Jonas Sjöstedt hotar med att fälla regeringen om förslagen om uppluckrade turordningsregler blir verklighet – och även Krister Johansson är inte nådig i sin kritik.
– Skräp, om jag sammanfattar det med ett ord. Att titta på förtursreglerna, och möljligheterna för företag att kringgå turordningsreglerna, är det sista vi behöver. Tvärtom borde arbetsrätten stärkas.
Hur känns det när din partiledare ändå tvingas försvara utredningen?– Oerhört olyckligt, även om vi visste att det skulle bli så. En tydlig eftergift till C och L. Men man måste också skilja mellan regeringen och det socialdemokratiska partiet. Internt måste vi kunna ha en debatt om att politiken är dålig.
Men hur kan partiet påverka, när det finns en överenskommelse med C och L?– Genom kraftsamling och opinionsbildning. Vi måste vara tillräckligt många som säger samma sak.
Så du hoppas att Stefan Löfven ska slopa reformen av arbetsrätten?– Jag hoppas att arbetsmarknadens parter hittar egna, bättre lösningar, innan vi hamnar i ny lagstiftning. Vi ska vara jämbördiga parter, men detta stärker bara arbetsgivarsidan.
Utredningen om den uppluckrade arbetsrätten aktualiseras bara dagar innan första maj, arbetarrörelsens stora högtid.
– Tajmingen känns inte bra, riktigt surt. Vi som vill stärka arbetsrätten och tror på den svenska modellen, får mobilisera desto mer nu.
Men även lokalt i Luleå är S hårt sargat just nu, efter skolstriden och den tuffa interna debatten som även påverkar facket. Starka partiprofiler som Råneåbon Tomas Karlsson, IF Metall, kräver att kommunstyret ändrar beslutet om att lägga ned Vitåskolan.
Läs mer: Hotet mot skolorna: Tomas Karlsson: "Folket straffar S hårt"
Läs mer: S-profiler i bråk – nu växer (s)prickan
– Tomas Karlsson följer sitt hjärta, och det gör honom till en fantastisk person. Hans drivkraft är att stå upp för det han tror på. Jag vill inte säga om det är rätt eller fel.
Hur stor är splittringen inom S i Luleå på grund av skolstriden?– Alla tendenser till Rosornas krig eller interna stridigheter skadar partiet. Men skolan berör många och vi vill inte heller framstå som ett parti med lågt i tak. En svår balansgång och oerhört känsliga frågor, men partiet måste orka ta debatten.
Han håller själv tal i Pajala första maj, och Krister Johansson vill inte sia om hur S-uppslutningen blir i Luleå.
– Jag brukar inte bli svarslös, men jag tror inte att det här ska påverka så. De som tycker att skolnedläggningarna är skit, är förhoppningsvis ändå med för att stärka sina röster. Att stå utanför ger ju ingen effekt, säger socialdemokraten Krister Johansson, LO-ordförande i Norrbotten.