– Det är klart att det känns något bättre nu, säger Thomas Lindholm, ordförande i Lulnäsets vattenförening.
Vattnet i Lulnäsudden innehåller kraftigt förhöjda halter av perflourerande ämnen (PFAS), som härrör från ett skumsläckningsmedel som använts vid övningar vid Kallax flygfält. Liknande fall finns på flera olika platser i Sverige.
Miljömedicinska enheten vid Umeå universitet har analyserat blodproverna, som togs på 20 personer; nio män, åtta kvinnor och tre barn. Hälften hade utsatts för stor exponering, hälften för liten.
Läs mer: Forskare letar miljögift i barnens prover
– Alla har förhöjda halter men det är inte på långa vägar de halter som de som bor i Kallinge har, säger Lindholm.
Den som hade högst värde hade 26 procent av TDI (tolerabelt dagligt intag).
– Det är ju en ganska stor säkerhetsmarginal. För egen del känner jag lättnad men jag har respekt för de som känner fortsatt oro, exempelvis för att alla barn inte testats, säger Thomas Lindholm.
En av dem är Julia Hjalmarsson, vars ettåriga dotter hade högst värde av barnen.
– De säger att värdena blir högre ju längre tid man exponerats men hon var yngst. Jag får inte ihop den matten. Blodprovet på min treårige son misslyckades och det är troligt att han har ännu högre värde. Jag känner inge jätteoro men jag är arg för att mina barn har utsatts för det här, säger hon.
Läs mer: Sjöar förgiftade - skandalen växer
PFAS har en halveringstid på 5–9 år i kroppen.
Lulnäsudden ska nu anslutas till det kommunala VA-nätet. Något som försvaret bekostar. Tills vidare får de hämta vatten i tankar som kommunen ställer ut.