På Facebook och Instagram har inläggen på kommunens konton "Luleå" och "visitlulea", med 25 000 respektive nära 7 000 följare, delats friskt - över 500 gånger. Videoklippet hade på onsdagen fått över 65 000 visningar.

Många har tolkat påståendet som att Luleå vunnit årets solliga.

"Som vanligt är Luleå bäst i allt", skriver Annica Lundberg i kommentarfältet.

LÄS MER: Så gick det för Luleå i solligan

Problemet är bara, vilket några personer har påpekat i kommentarsfälten, att den här solskenshistorian är inte lika fin som kommunen låter påskina. 

Som Norrbottens Media med flera rapporterade för några dagar sedan slutade Luleå, trots det 81-åriga värmerekordet i juli, blott på en tredje plats, nästan 30 soltimmar efter ögruppen Svenska högarna, längst ut i Stockholms skärgård. Luleå fick även se sig överglänsta av Öland.

"Nja.. nu är jag ju Lulepatriot men vi ska försöka vårda sanningen, annars blir det lätt 'truth isn’t truth', skriver Ingemar Johansson i sin kommentar.

LÄS MER: Varmaste juli i mannaminne

Båda sociala medie-kontona pekar mot Visit Luleås sajt. Men deras kommunikationsansvariga, Maria Wahlberg, svarar att de delar kanaler med Luleå turistcenter och Luleå kommuns kommunikationskontor.

"Inlägget/filmen om Solligan på Luleås Facebook, är inte Visit Luleås", svarar hon i ett mejl och hänvisar till Karl-Henrik Dagman som är marknads- och kommunikationsanvsvarig på Luleå kommun.

Dagman bekräftar att det är de som ligger bakom inläggen, men säger att de inte har försökt sig på en bluff.

– Nej, det var inte att lura någon. Vi skrev inte att vi vann. Det är beklagligt om någon har missuppfattat det som att vi vann, för vi menar att Luleå är i topp som i meningen topp tre, säger han.

Flera personer hade på onsdagen kommenterat Luleå kommuns inlägg med anklagelser om att kommunen sprider "fake news".

"Missvisande och pinsamt", skriver Jonas Hedlund.

Kommunen har på onsdagen svarat på kritiska kommentarer:

"Syftet med filmen var att fira att Luleå återigen var med i toppen av solligan, vilket vi är glada och stolta för. I år kom Luleå på tredjeplats i SVT:s solliga. I TV4:s soltoppen kom Luleå på andraplats."

Men alla köper inte förklaringen.

"Må så vara, men det är viktigt hur ni formulerar er. Jag har hört flera som tror att Luleå vunnit trots att det inte är så", skriver Johan Lodin.

Solligan har räknats sedan 1990 och omfattar 19 officiella solskensmätare runtom i landet. Luleå har tagit hem titeln fem gånger, senast 2014. I år samlade stan på sig 654 soltimmar.

I årets bottenliga återfanns Tarfala, som hade hälften så många soltimmar som vinnaren. Även Kiruna fick färre soltimmar, men slutade över 500 vilket är högt över det normala.

Med tanke på att Kiruna har sol dygnet runt under sommaren kan man tro att de borde ta hem titeln varje år. Men det som räknas är de timmar under en period av sju-åtta veckor som solstrålningen når över en effekt av 120 watt per kvadratmeter.