För drygt en månad sedan åkte 38-årige Luleåbon Carl-Magnus Helgegren till Cannes som en av flera föreläsare i TEDx Cannes.

TED, som står för Tecnology, Entertainment, Design, är ursprungligen en årlig konferens där kända föreläsare bjuds in. Föreläsningen läggs sedan ut på internet och blir en så kallad TED Talk och inte sällan får föreläsningarna stor spridning. Ni kan se hela föreläsningen i bildfönstret under texten.

Det event Carl-Magnus Helgegren fick inbjudan till heter TEDx och är en underavdelning till TED. Carl-Magnus Helgegren blev vida omskriven 2014 när han tog med sina söner, som tjatade att de ville spela krigsspel, ner till västbanken för att ge dem en verklig bild av hur livet ser ut i områden där spelens våldsamheter finns på riktigt.

Artikelbild

| Carl-Magnus Helgegren har många projekt, att skriva en bok om resan till västbanken med sönerna är något han hoppas ska bli verklighet framöver.

Hemma i Luleå har han bland annat en verksamhet där han hyr ut boenden till turister och det var just en sådan turist som hade kontakter med arrangören i Cannes och tipsade om svensken långt uppe i norr.

TEDx handlar mycket om teknologi men de ville ha en föreläsare som hade en historia som var mer av kött och blod.

– Det kändes lite stort när de hörde av sig och frågade om jag kunde komma och göra ett TEDx Talk. Jag har sett en massa TED Talks så när de ringde så var det lite av en dröm som gick i uppfyllelse, säger Carl-Magnus Helgegren.

För några dagar sedan släpptes föreläsningen på nätet. Föreläsningen handlar en hel del om föräldraskap och uppfostran men också om att drabbas av stor sorg när människor i ens närhet gått bort. Döden får en stor plats i föreläsningen.

Artikelbild

Luleåbon Carl-Magnus Helgegren fick chansen att föreläsa på TEDx i Cannes. hans föreläsning, som i huvudsak handlade om föräldraskap, uppskattades stort av publiken.

Han beskriver det hela som en utmaning, särskilt som det var tuffa saker att prata om.

Hans föreläsning av kött och blod gick hem och stack ut i sammanhanget. Det märkte han av efteråt då det blev lite rockstjärneliv i några timmar.

– Ja det var helt..., det hade jag aldrig kunnat förvänta mig. När allting var klart och jag skulle möta mina barn och min tjej i lobbyn kunde jag inte ta mig genom salongen. Det kunde stå fem, sex personer bara för att få prata med mig, ta mig i hand eller ta en selfie, säger Carl-Magnus Helgegren.

Många ville prata med honom om dagens föräldraskap.

Under föreläsningen berättade han om att han en gång tog med sina tonårssöner ut i naturen och släppte av dem på olika platser för att de skulle klara sig själva en hel natt i skogen – något många tyckte var udda.

– För dem var det något helt vansinnigt. Är du från Paris, Nice eller något, och du åker och lämnar barnen i skogen så ringer man ju polisen. De lever ju inte så nära naturen som vi gör här i Sverige, så jag fick förklara det för dem.

Föreläsningen har gett honom blodad tand. Det är mycket möjligt att det blir mer av den varan.

– Skolor har hört av sig och vill att jag ska komma och prata om livet, ungefär. Jag skulle kunna tänka mig att skriva en bok också. När jag gjorde västbankenresan så fick jag ett erbjudande av ett engelskt förlag att skriva en bok men jag hade precis bytt jobb och hade inte tiden då.

Han vill fortsätta ge sina söner nya upplevelser och känner att han vill fortsätta utforska döden och andligheten, bland annat åka till Varanasi i Indien där de bränner döda kroppar vid floden Ganges. Även Nepal och Tibet lockar.

– Men det är också som i ett led att besöka ställen där folk lever på en helt annan ekonomisk nivå än vad vi gör men de är lyckliga ändå, säger Carl-Magnus Helgegren.