Säg att du tjänar 25 000 kronor i månaden. Då betalar du lite drygt 5 500 kronor i skatt till Luleå kommun.

Den summan fördelas på en mängd olika samhällsfunktioner. Till exempel går 67 kronor varje månad till det politiska styret, 248 kronor till gatuunderhåll och 74 kronor till arbetsmarknads åtgärder.

De största bitarna av din skattepeng går till äldreomsorgen (1 066 kronor) och grundskolan (1 018 kronor).

Skattekollen lanserades under 2014.

– För att kommunen ska fortsätta att utvecklas positivt är det viktigt att vi gör det tillsammans med invånarna och att de har ett stort förtroende för kommunens verksamhet. Därför vill vi underlätta för insyn och dialog kring det uppdrag som vi fått förtroendet att ansvara för, sa kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) till NSD när verktyget togs i bruk första gången.

Filip Hadenius skapade Skattekollen som ett examensarbete i statsvetenskep 2011. Sedan 2013 jobbar han heltid med projektet.

– När jag hade sommarjobbat hårt som student och ville kolla upp hur skattepengarna som jag betalat användes märkte jag hur svårt det var. Det jag hade att tillgå var budgetar på flera hundra sidor. Jag ville helt enkelt göra det mycket enklare och mer pedagogiskt för invånarna, vilket är mycket bättre i en demokratisk mening, säger han.