Hunden är människans bästa väl, frågan är om inte hundars favorit är nosen.

I lördags skrevs historia inom hundsporten i Norrbotten. Det första länsmästerskapet i den nya hundsporten norework avgjordes på Luleå hundcenter i bostadsområdet Bergnäset i Luleå.

Tävlande i BD-Nosen var Luleånosarna lag ett och tre, Dundret Nosarna från Gällivare, The Smellers från Kiruna och Näsvisorna från Piteå.

Artikelbild

| Sök. Jakt springer spanieln Lexsie hittade droppen av eupalyptus redan efter några sekunder. Föraren, tillika domaren var Per-Arne Bergström.

Själva tävlingen går, i korthet, ut på att hunden ska använda sin nos för att få resultat.

Det finns tre olika tävlingsklasser i Nose Work. Det tillkommer en ny doft i varje klass. Det finns fyra olika moment i varje klass och samtliga moment görs på tid på tid, det är behållarsök, inomhus-sök, utomhussök och fordonssök

Lag består av fyra ekipage, det vill säga förare och hund, och hela grejen är att hitta gömmor av en specifik doft i olika miljöer.

Om Doftprovdomaren meddelar att markeringen var rätt är ditt doftprov godkänt för den aktuella doften men det också at bli underkänd, exempelvis om föraren sagt ”markering” vid fel behållare eller om föraren chansar på en behållare, men hunden visar inga tecken på att känna igen doften. Det är inte heller godkänt om hunden uträttar sina behov under provtillfället.

Artikelbild

| Pizzakartonger. Lexies uppdrag var att hitta en doft i en av flera pizzakartonger.

Det är tillåtet att hunden lägger en tass eller buffar på en kartong under doftprov men inte att hunden biter, krafsar ordentligt eller sliter i kartongen.

– Det här är jättekul, alla borde prova, säger Camilla Fagervall, en av eldsjälarna inom sporten.