Men att hålla intervjun i företagets lokaler med fotograf, det vill inte Erik Öhrling. Han förklarar i stället att han är stressad, att han inte har tid.
Det blir en intervju via telefon till slut.
Efter att Erik Öhrling fått en genomgång av vad granskningen visar – att osorterat och miljöfarligt avfall blandas helt okontrollerat med sopor från hushållen, säger han:
– Då måste vi förbättra oss, men individen måste också förbättra sig. Men det här är ingenting jag känner till, och det är ingenting vi ska hålla på med så klart. Om det är ett kärl med farligt avfall, ska det så klart inte hämtas med en sopbil.
Han förklarar sedan att hushållsavfall är att likställas med brännbart avfall.
– Som både privatpersoner och verksamheter har. Där har vi monopol på att hämta. Och det spelar ingen roll om det är hotell, en mekanisk verkstad eller en villa på Porsön. Om sedan kunden är dålig på att sortera, då kan vi inte göra något. Det gäller alla kunder. Vi kontrollerar ju inte om man har slängt en sillburk i tunnan.
Ska ni inte ha koll på det?– Nej, det ska vi inte. Hela systemet bygger på att man gör rätt.
Du menar att det är företagens fel?– Ja, om dom slänger i fel tunna, så gör dom fel.
Och det struntar ni i och blandar avfallet med hushållssopor som ska brännas?– Nej, vi hämtar hushållssopor och det går till brännbart. Om det här företaget slänger fel, som vilken privatperson som helst, det är individens ansvar. Eller firmans ansvar. Men alla våra kunder blandar ju. Du blandar förmodligen, och i princip alla blandar i sina brännbara sopor. Jag tror inte Luleåborna skulle uppskatta om vi började med soppoliser. Vi försöker jobba jättemycket med att sprida en positiv bild av källsortering. Det är bra för ekonomin, och det är framför allt bra för miljön.
Jobbar ni aktivt mot företagen, så att de ska källsortera?– Vi jobbar så mycket vi kan med källsortering. Men som sagt, vi vet ju att det slängs fel.
Informerar ni företagen om att inte blanda avfall i tunnorna som vår granskning visar?– Ja, vi informerar och det finns regler så klart. Men vi har ju inte en personlig dialog med alla. Det kan mycket väl hända att vi ska förbättra vår kommunikation mot företagen, men vi jobbar aktivt med att få dem att ta abonnemang på hushållsavfall, och att man källsorterar
Hur tror du det här påverkar allmänhetens förtroende för Lumire?– Jag vet inte. Vi vet ju var nivån ligger i dag och det är en ständig kamp.
Vad tror du det här ger för bild av källsorteringen?– Jag vet inte, jag har ingen aning. Så klart ser vi inte positivt att någon sorterar fel. Men framför allt ser vi negativt på de aktuella företagen som gör det. Frågorna borde ställas till dem. Om de väljer att kasta en massa skit, då måste frågan ställas till dem. Jag kan ju inte ta ansvar för annan verksamhet än min egen.
Erik Öhrling fortsätter:
– Källsortering bygger på individens ansvar. I Luleå vill vi att folk ska vilja göra rätt. Sedan om det är jättedåligt sorterat, och någon chaufför uppmärksammar oss på det. Då försöker vi självklart rätta till det.
Det är ju det chaufförer har gjort?– Jag har inte fått den uppgiften. Men självklart ska det inte vara på det sättet.