Barnet fick smittan av sin mamma, som i sin tur insjuknade dagarna efter att hon och barnets pappa kommit hem från sin semester i Sydostasien.
När paret hade varit hemma i några dagar fick kvinnan, som väljer att berätta sin historia anonymt, hög feber och senare också prickar i ansiktet. Under de fyra till fem dygn hon mådde som allra sämst var hon inlagd på infektionsavdelningen i Sunderbyn med dropp, eftersom hon varken kunde äta eller dricka.
Men läkarna lyckades inte fastställa att det var just mässling hon drabbats av. I stället för mässling misstänktes malaria, denguefeber och fältfeber. Till slut började kvinnan må bättre och fick åka hem, eftersom det inte fanns några belägg för att hon bar på en smittsam sjukdom.
– Men tre dagar efter att jag kom hem började mitt barn få feber, säger hon.
Sonens feber steg snabbt och kvinnan tyckte att hans symptom påminde om hennes egna. Barnets tillstånd förvärrades och föräldrarna bestämde sig för att ta honom till sjukhuset. Familjen såg till att få komma direkt till infektionsavdelningen, för att undvika att riskera att smitta andra på akuten, och sonen lades in där eftersom det saknas isoleringsmöjligheter på barnavdelningen.
Under de följande dagarna började han må allt sämre. Han kunde inte äta eller dricka. Prickarna spred sig över hans kropp och ögonen svullnade igen.
– Det var hemskt, han blev jättesjuk. Jag satt och bad för att han skulle överleva, så illa var det.
Provsvaren visade att han hade mässling. Därmed kunde det också bekräftas att även mammans symptom berott på mässling.
I förra veckan fick familjen komma hem och nu har karantänen brutits. Alla inblandade mår bra, men frågan om hur de smittades från början återstår.
En teori från familjen är att kvinnans make, som under vistelsen i Asien kände sig hängig och fick mässlingsliknande prickar på kroppen, smittades redan på Arlanda, när de var på väg till semestern. Inkubationstiderna för både kvinnan och mannen stämmer överens med den teorin.
Både mannen och kvinnan har vaccinerats som barn, men i sällsynta fall är det möjligt att smittas ändå. Parets spädbarn är 16 månader gammalt. I Sverige vaccineras barn mot mässling när de är 18 månader gamla.
– Många tror att vi har tackat nej till vaccin, men det är inte så. Han skulle ha fått vaccinet om två månader. Det här handlar om ren otur.
Mamman säger att hon önskar att barn vaccinerades tidigare.
– Då hade jag sluppit se honom så sjuk.