Den så kallade Tillsammans-marschen från gymnasiet till Gula paviljongen samlade närmare 300 deltagare.
- En superlyckad manifestation och förhoppningsvis startskottet för en gemensam samling mot rasismen, säger Anna Waara, en av initiativtagarna.
Anna Waara lever själv under hot och  kränkningar. Detta  sedan hon för några år sedan  som projektledare för studieförbundet Sensus gjorde en utredning om norrbottningarnas attityd till islam, muslimer och rasism. Hon fick betala ett högt pris i form av sexistiska kommentarer på internet och kränkningar i olika sammanhang.

Anna Waara är född i Luleå. Via utstickare till Vuollerim, Åre och Umeå återvände hon för några år sedan till stan.
Sedan drygt åtta år tillbaka är hon muslim och bär sjal.
- Jag föll för islam och kände mig hemma där, har hon förklarat.
Hotbilden mot henne  finns kvar.
- Jag försöker fokusera på annat och jag tror på en bättre framtid. Men strömningarna lever kvar. Det såg man senast då SD-ledaren Jimmie Åkesson gick till attack mot samerna, säger hon.
Manifestationen startade i gymnasiebyn där flera talare från olika utgångspunkter underströk vikten av ett Luleå där alla är välkomna.

Bland talarna fanns  Toyne Ringwald, klackledare i Luleå Hockeys supporterklubb LuleåFans.
- Alla är välkomna till vår klack. Hudfärg och härkomst spelar ingen roll. Under skinnet är alla hjärtan röda. Det är passionen för laget som gäller.
Samerna representerades av Isak Utsi, förbundssekreterare i det samiska ungdomsförbundet Sàminuorra.
- Jag flyttade från Jokkmokk till Luleå för tre år sedan. Luleå var storstan för mig. Men jag kände mig direkt hemma här.
Utsi, som studerar samhällsvetenskap på universitetet, varnade dock för att Luleå inte är förskonat från de mörka krafterna i samhället.

Artikelbild

Frilansskribenten och författaren Åsa Petersen avslutade talarlistan med att fastslå:
- Du ska ha rätt att vara som du är.  Det är sammanhållning, och det inkluderar alla. De enda som inte hör hemma i den gemenskapen är rasisterna, sexisterna och homohatarna. Men det är aldrig försent att ändra sig.
Därefter marscherade deltagarna till Gula paviljongen där manifestationen avslutades med dansuppvisning.
- Det här var bara början. Vi har mer på gång, säger Anna Waara.