En av utbildningarna som ser stora möjligheter i samband med öppet hus-dagen är lärarutbildningen, som har stora rekryteringsbehov de närmsta åren.

– Det kommer behövas omkring 100 000 lärare i Sverige de närmsta fem åren, och då handlar det om förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare, säger Lena Nyström, lärarutbildare som också jobbar med studentrekrytering vid LTU.

Hon och studentambassadörerna Ida Grandin och Marcus Gabrielsson har laddat inför öppet hus-dagen.

Artikelbild

| Funderar. Gymnasieeleverna Lovisa Andersson och Maria Berggård överväger att söka in på en lärarutbildning nästa år.

– Det har vi verkligen gjort, det känns så himla roligt att få presentera våra program öga mot öga för blivande studenter, säger Lena Nyström.

Hon förklarar att det är en helt annan sak att uppleva universitetet på plats jämfört med att läsa om utbildningen i en katalog.

– Det är väldigt betydelsefullt för de blivande studenterna att faktiskt besöka universitetet, men de viktigaste personerna här i dag är studentambassadörerna, säger Lena Nyström.

Några som överväger läraryrket är gymnasieeleverna Lovisa Andersson och Maria Berggård från Luleå.

Artikelbild

Guidade. Studentambassadörerna Jasmine Torki och Ilan Bopda hjäpte besökarna att hitta rätt på campus.

– För mig känns det passande att utbildningen är på distans, då kanske man kan lägga upp pluggandet lite mer som det passar en själv, säger Maria Berggård.

Lovisa Andersson ser det som en fördel att det finns ett stort behov av lärare inför framtiden.

Artikelbild

| Ingenjörer. Teklit Temelde, Dawit Woldetusae och Medhanie Gebrezgabiher är alla utbildade ingenjörer. De funderar på att validera sina utbildningar vid LTU.

– Det är nog lättare att få jobb då, säger hon.