”Legalisera cannabis och stoppa förortsvåldet", löd rubriken till Björsbysonen Albin Zettervalls debattartikel i Svenska Dagbladet förra veckan, som han skrev i egenskap av vice ordförande i Fria moderata studentförbundet.
Han argumenterar för flera skäl till att göra cannabisrökningen laglig, mot bakgrund av att svensk narkotikapolitik – enligt honom – inte fungerar.
– Vi har näst högsta narkotikarelaterade dödligheten i Europa. Sedan 90-talet har polisinsatserna ökat men resultatet är bara fler som brukar cannabis, fler döda missbrukare och allt färre poliser som jobbar med riktiga våldsbrott och liknande, säger Albin Zettervall som till vardags studerar juridik i Uppsala.
En legalisering, menar han, skulle också "strypa" de kriminella gängens kapital och makt, som i dag belastar polisens resurser hårt i förorterna i södra Sveriges storstäder.
– Om enda sättet att få tag på cannabis är via kriminella, stöttar brukarna den verksamheten och kommer enklare i kontakt med tyngre droger. Cannabis är en basinkomst för de kriminella gängen, säger han och hänvisar även till forskning som visar att en stor del av våldsbrotten i exempelvis Göteborg kan relateras till narkotikahandeln.
I Kanada legaliserades cannabisrökning nyligen. Är det mot den bakgrunden som du gör utspelet?
– En kul tillfällighet. Jag skickade in debattartikeln innan det stod klart att Kanada skulle genomföra det.
Däremot har inte Albin Zettervall själv "rökt på" någon gång.
– Nej. Jag brukar inte någon form av narkotika, utan är nöjd med alkoholen som berusningsmedel.
Är inte detta dubbla budskap då?
– Nej, Tvärtom visar det att jag inte har något egensyfte i debatten.
Vad anser du om riskerna att många fler unga fastnar i missbruk om cannabis legaliseras?
– Det är inte bra att röka cannabis, framförallt inte för unga. Men titta på amerikanska delstaten Colorado, där bruket har minskat, trots att det är legaliserat sedan några år tillbaka.
Många menar att cannabis är en farlig inkörsport till tyngre droger.
– De kriminella bryr sig inte om du är 15 år eller 25 år, de säljer till dig i alla fall. Tar du bort den marknaden, försvinner de kriminella försäljarna och ersätts av något motsvarande Systembolaget. Och där kan man ju ha åldersgräns.
I dag är Vänsterpartiet ensamma i riksdagen om att på sikt vilja se en avkriminalisering av cannabisbruket.
– Det finns en rimlighet i det. Man straffas inte för att man brukar alkohol i dag, medan du som cannabisrökare kan hamna i polisregistret och då blir det ännu svårare att ta sig tillbaka.
Moderaterna, som Albin Zettervall själv röstar på, är mot en legalisering men eftersom Fria moderata studentförbundet är partipolitiskt obundna ser inte Albin Zettervall några problem med det.
– Vi består av alltifrån konservativa till liberala och anarkister, är helt frikopplade från partipiskor och kan säga vad vi tycker rakt ut. För oss är argumentationen viktigare än åsikterna.
När tror du att cannabis blir lagligt i Sverige?
– Svår fråga men i Norge genomförs liberaliseringar just nu, och liknande diskussioner förs i Danmark. Sverige kanske blir sist i Norden, men vi måste nog anpassa oss till övriga länder till slut.
Din far Jan Zettervall har i många år varit verksam som polis och kriminalinspektör i Luleå. Vad anser han om din syn på cannabis?
– Han håller inte med, men vi har alltid haft ett öppet samtalsklimat utan heliga kor. Jag tror inte att han gör mig arvslös på grund av detta, haha, säger Albin Zettervall och skrattar gott.