Museet satsar på ung konst

Norrbottens museum satsar på ung konst. På onsdagen var femtonåriga Tuva-Li Svärdh först ut med en fotoutställning om hundar. 

Tuva-Li Svärdhs utställning pågår fram till 15 december.

Tuva-Li Svärdhs utställning pågår fram till 15 december.

Foto: Björn Nyström

Norrbotten2019-11-14 15:26

Luleåbon Tuva-Li berättar att hon fick en systemkamera i present för snart ett år sedan. Presenten passade bra att kombinera med hennes stora hundintresse. 

Efter att en bekant fått syn på fotografierna fick hon en förfrågan om att ställa ut på Norrbottens museum.  

– Jag tyckte det lät roligt, och tackade ja, säger hon. 

Mest har hon fotat sina egna hundar, mopsarna Enzo och Bosse, men även bekantas hundar. En del hästar och naturfoto har det också blivit. Fotointresset kommer att hålla i sig, tror hon. 

– Jag tror jag kommer att fortsätta att fota. Kanske inte som ett jobb, men som hobby, säger hon. 

Sara Json Lindmark som är avdelningschef på muséet berättar om den nya satsningen. Tanken är att locka unga konstnärer och fotografer att ställa ut. 

– Vi ska vara för alla, men speciellt för barn och ungdomar. De ska känna att det här är deras museum och en plats där de kan visa upp sig.

Har det varit för få ungdomar som ställt ut tidigare?

– Ja alltså att man inte har haft en egen plats. Jag tror att man har känt att det bara är de professionella som får plats, men det ändrar vi på nu.

Unga aspiranter kan själva ansöka om att få ställa ut på museet. 

– Då hör man av sig till vår utställningsproducent. Sen får man själv berätta vad man vill ställa ut och under vilken period. Då matchar vi in det, säger hon. 

Utställningen pågår fram till 15 december. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!