En del av tjänsterna kan lösas med pensionsavgångar men sannolikt väntar också uppsägningar. Museet kan även tvingas säga upp centralt belägna lokaler.
Norrbottens museum har ett knappt 60-tal anställda och tillhör landstingets organisation.
Kristina Nilsson, tf divisionschef för kultur och utbildning, vill inte uttala sig om några detaljer.
– Vi gör just nu en översyn av museets ekonomi. Det är ett helt normalt förfarande att se över en verksamhets lokaler och personal, men det finns ekonomiska incitament till att vi gör det just nu. Det är flera olika processer. Vi tittar på lokaler och på ekonomiska strukturer, och där ingår ju personal. Vi genomlyser hela organisationen och har tät kontakt med facket beroende på olika möjliga scenarier. Jag skulle bedöma att vi har ett förslag inom två månader, säger hon.
Hur sannolikt är det att anställda sägs upp?
– Det skulle kunna bli ett scenario, men vi är ännu inte i något uppsägningsläge. Det är heller inte säkert att det blir så – i stället kan det handla om exempelvis pensionsavgångar. Vi måste först se till att vi har alla parametrar på bordet.
Enligt uppgift till NSD beror krisen på att museets hyreskostnader slukar en allt större del av budgeten.
En stor bov är de relativt nyrenoverade lokalerna i samma fastighet som Björkskatans vårdcentral, där man förvarar gamla kulturföremål. Lokalerna har anpassats vad gäller luftfuktighet och temperatur för att den värdefulla samlingen ska må så bra som möjligt, där hyran höjts och Norrbottens museum sitter fast i ett skrivet kontrakt.
Sedan en tid tillbaka är det också klart att museichefen Jan-Erik Lundström slutar.
– Jan-Erik Lundströms chefsavtal gick ut, och landstinget valde helt enkelt att inte förlänga hans avtal. Sånt händer ju allt som oftast – i olika skeden behövs olika typer av ledarskap. En ledarstil som fungerat i en period måste kanske bytas ut när tiderna förändras, säger Kristina Nilsson.
Tills vidare är Helena Karlström tf museichef. Inte heller Karlström vill kommentera museets situation ingående.
– Det här ingår i landstingets ekonomi och är en del av den utmaningen. I samband med det tittar vi över vår ekonomi och hur vi kan använda våra medel på bästa sätt. Allt detta sköts på bästa möjliga sätt. Det är bättre att ni talar med divisionschefen om ni vill ha detaljer, säger Helena Karlström.