Vraket upptäcktes i samband med sjömätningarna som gjordes inför den planerade muddringen av Luleås farled.
– Det sticker bara upp någon meter ovanför botten. Och ser ut att väldigt skadat. Så det finns en risk att det bara är en massa bråte kvar. Men skrovets form syns, säger Daniel Mattila.
Av sonarbilderna att döma är båten ungefär 29 meter lång och 10 meter bred.
– Den är alltså ganska stor, säger han.
Att vraket ligger relativt långt ut gör det extra intressant.
– Ju längre bort från civilisationen, desto bättre. För då är sannolikheten större att ingen varit där tidigare, säger han.
Några uppgifter om förlista båtar i området finns inte.
– Inte vad jag vet i alla fall, säger Daniel Mattila och fortsätter:
– En del förlisningar finns dokumenterade. Och det är möjligt att det någonstans noterats att båten utgick från någon hamn, med riktning mot Luleå. Och möjligtvis även att den aldrig kom fram. Men förmodligen är det ingen som vetat vad som hänt med den.
Han tycker fyndet är spännande.
– Det är lite av ett lotteri. Några i vår klubb hittade en gång ett 30 meter långt och cylinderformat föremål som vi trodde var en ubåt. Men det visade sig vara en stålponton. Och det här är kanske inte heller något sensationellt – men det är klart att vi hoppas hitta något spännande. Det är kanske bara ett tomt träskrov. Men när regalskeppet Kronan hittades var några träbitar det enda man såg till en början. Och det visade sig vara den största kulturhistoriska skatt som någonsin hittats.
Att vraket är så skadat kan bero på klimatet.
– Det brukar vara det de förstörs av, säger Daniel Mattila och fortsätter:
– De nöts sönder av is och stormar. Packisen når ganska djupt. Vid Bjuröklubb ligger det exempelvis ett lastfartyg som tidigare stod upp, men har välts omkull. Fast isen brukar inte nå så långt ner som det här vraket ligger.
Han tror att båten kan vara väldigt gammal.
– Det finns inte skeppsmask i vattnet, och eftersom botten är syrefattig tar lång tid för saker att brytas ned. Så det kan den definitivt vara, säger han.
Den ligger på 25 meters djup.
– Sådana djup är det inget problem att dyka på, säger han.
Han och några andra från dykarklubben Polar planerar också att undersöka vraket.
– Men det blir nog tyvärr inte förrän till nästa sommar. Om det hade legat i någon innerfjärd hade det kanske gått att göra nu. Men för att kunna undersöka vrak i öppet hav krävs det bra väder. Och nu är ju hösten här, säger Daniel Mattila.