Kampen om den behöriga läraren

Skolan har börjat men Skolverkets statistik visar på brister i många skolor som inte har behöriga lärare i alla ämnen. NSD har hela listan. Klicka dig vidare till din kommun bland länkarna.

Lyckat. Jokkmokk grepp att lösa lärarbristen med stipendium har lyckats bra säger skolchef Kerstin Fors-Mattsson.

Lyckat. Jokkmokk grepp att lösa lärarbristen med stipendium har lyckats bra säger skolchef Kerstin Fors-Mattsson.

Foto:

LULEÅ/NORRBOTTEN2015-08-27 18:13

Tunaskolan i Luleå är en av dem som klarat sig ganska bra.När skolan började i höst så trädde kraven om att elever ska ha lärare behöriga i de ämnen och de åldrar de undervisar i. Lärare som saknar detta får till exempel inte sätta betyg. Saknas behörig lärare måste en behörig kollega eller rektor stå för den myndighetsutövning som betygsättning innebär.

Norrbottens kommuner ligger ganska bra till som helhet när det gäller att ha behöriga lärare och snittet är högre än rikets, 80,6 procent mot rikets, 78. I flera av de mindre kommunerna kämpar man med problematiken. Jokkmokks kommun är en av dem och ders plan för att locka lärare är ett stipendium. Tre studenter som läser till lärare i Jokkmokk erbjuds 3 000 kronor i månaden i nio månader per läsår och garanteras fast anställning efter avslutad utbildning. Stannar de i tre år får de dessutom 30 000 kronor.

Kommunen har haft 14 sökande till stipendiet och värvat tre.

– Slår det här väl ut så har vi behöriga så småningom. Men det är på lång sikt. Vi måste också försöka bygga på de människor som bor i Jokkmokks kommun. Det är inte så stor sannolikhet att vi kommer få behöriga människor som flyttar hit, säger Kerstin Fors-Mattsson, skolchef i Jokkmokk.

Under sommaren har kommunen dock lyckats att värva en behörig lärare. Kommunen lösning för lärarbrisen blir att sprida ut de behöriga lärare som finns i klasserna och para ihop dem med obehöriga lärare.

Norrbottens kommuner är det störst problem att hitta behöriga lärare i hem- och konsumentkunskap och i svenska som andraspråk.

Just de två ämnena är inte några problem för Tunaskolans rektor, Marcus Hedström.

– Vi har just nu behöriga lärare i de här ämnena. Många står utan lärare i svenska som andraspråk, men där är vi väl rustade, säger Hedström.

De ämnen som Hedström och hans rektorskollegor i Luleå ser som problematiska att rekrytera lärare är praktiskt-estetiska ämnen och i moderna språk. Att det inte just nu saknas behöriga matematiklärare tror Hedström beror på Luleå kommuns matematikstrategi som gett fokus på ämnet och erbjudit fortbildningar.

Han anser att behörighetskraven leder till att kommuner måste se över sin skolstruktur.

– Tunaskolan är en stor skola som kommer att växa. Det är nog svårt för en stor skola att rekrytera, hur ska det då vara för mindre skolor och mindre orter.

Hedström lyfter fram lärarnas arbetsmiljö.

– På små skolor fyller de inte hela tjänster. Om lärare arbetar på många skolor riskerar de att behöva sitta i bilen hela dagarna.

Andel med behörighet i ämnet

Luleå, 88,7

Piteå, 88,4

Boden, 84,6

Kalix, 81,8

Snittet i Norrbotten, 80,6

Älvsbyn, 76,5

Gällivare, 75,9

Övertorneå, 73,5

Arjeplog, 72,4

Överkalix, 72,2

Kiruna, 71,2

Arvidsjaur, 69,6

Haparanda, 68

Pajala, 62,8

Jokkmokk, 53,8

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!