Under tisdag eftermiddag kallades personalen vid Norrbottens media till ett personalmöte.

Där meddelade vd Erik Ranängen att stora besparingar måste göras och att ett sparpaket arbetats fram – ett paket som i princip berör alla avdelningar.

– Annonseringen i papperstidningen minskar och vi har inte lyckats ersätta de intäkterna digitalt, sa Ranängen till personalen.

NSD:s chefredaktör Kalle Sandhammar sade att det var en sorgens dag och att nedskärningarna gör ont – inte minst känslomässigt.

– Alla tidningsföretag är pressade och trots att vi har lyckats bra med våra satsningar ser vi att vi behöver hålla efter kostnaderna. Vi har vänt på varenda sten och kommit fram till den lösning som vi tror är minst dålig för oss, säger Sandhammar.

Sparpaketet som omfattar sammanlagt motsvarande 18 tjänster på Norrbottens Media innebär bland annat att båda NSD och Norrbottens-Kuriren lägger ner sina bildredaktioner.

– Vi har jätteduktiga fotografer och det innebär givetvis en försämring när kompetenta medarbetare slutar, säger Sandhammar. Fotoavdelningen är en del av tidningens hjärta, så det är mycket känslor när den försvinner.

Hur ska tidningen kunna upprätthålla en kvalitet utan egna fotografer?

– Till viss del ska det kompenseras av mer inköpta bilder av frilansfotografer. Vi avskaffar de specifika fotograftjänsterna, men det innebär inte att vi avskaffar bilden. Våra reportrar fotograferar redan mycket. Vi går allt mer från en tid där vi hade specialistkunskaper till att alla journalister måste vara mer allround..

Hur dåligt går NSD och Norrbottens media ekonomiskt?

– Vi är framgångsrika och går fortfarande plus, men måste göra de här nedskärningarna om vi ska hålla i vår ekonomi. Det som är så ironiskt är att vi har fler läsare än någonsin, men ingen i Västvärlden har riktigt knäckt en fungerande affärsmodell på den digitala mediemarknaden ännu.

Tommy Lundqvist, journalistförbundets fackklubbsordförande på Norrbottens media, säger:

– Det här sparpaketet innebär att det på ett år har försvunnit 23 journalist från huset och det är rent ut sagt åt helvete.

Lundqvist väntar nu på förhandlingarna som startar på torsdag.

– Fram till dess vet vi inte ens vad ledningen vill och därför är det svårt att kommentera.

Sandhammar vill att förhandlingarna ska gå så fort som möjligt.

– Vi ska inte slarva – men jag vet vad det här kostar i oro. Jag vill kunna ge besked så fort som möjligt och ett dåligt besked är bättre än inget besked.