Under fredagskvällen avklarades premiärturen av skärgårdsbåten M/S Symfoni som körs av Laponia Rederi. Trots att det inte riktigt är högsäsong än fylldes den strax över fem timmar långa båtturen av passagerare. Turen trafikeras enligt kommunens turlista och tar passagerarna fram och tillbaka till Klubbviken från Södra hamn. Delägaren och befälhavare Johan Söderholm såg framemot turen.

– Det är en helg tidigare än vanligt och det är på kommunens initiativ, säger Johan Söderholm, befälhavare.

Det är inte första gången som Johan Söderholm är ute på vattnet. Han är fjärde generationen sjöfarare då han 2010 tog över rederiet tillsammans med Ulrika Kommes och som ägare av båten och företaget har han många timmar på vattnet i ryggen. Trots att fredagens tur var första turen för året kände Johan Söderholm sig inte nervös.

Artikelbild

| M/S Symfoni låg förankrad i Södra Hamn innan fredagens avfärd.

– Det är klart att det är lite pirrigt inför varje körning men hon är stabil att köra så det är inte problem.

Alla personer är välkomna på båten och Ulrika Kommes menar att det är spridda skurar när det gäller kunder.

– Det är blandade personer som åker med. Allt från turister till lokalbor som vill se sig om i sin hemmiljö eller stugägare som vill öppna sina stugor för sommaren, säger Ulrika Kommes.

Kan alla åka med?

Artikelbild

| Båten tog emot passagerare som var sugna på att se Luleås skärgård från vattnet.

– Det enda restriktionen som finns är att vi tyvärr inte kan ta med elrullstolar eller permobiler då lasten kan bli för tung, vanliga rullstolar går dock bra!, säger Johan Söderholm, befälhavare.