I slutet av september blev Robert Håkansson, då distriktsordförande och etta på Sverigedemokraternas lista i regionvalet, petad från posten som gruppledare i regionfullmäktige. I stället valde fullmäktigegruppen Marianne Sandström.

Men i lördags hölls ett nytt gruppmöte, i samband med det extrainsatta årsmötet, och där valdes Håkansson som partiets ordinarie representant i regionstyrelsen. Något som enligt Håkansson, som tar stöd av en stadgetolkning som gjorts av ombudsmän i SD:s riksorganisation, också gör honom till gruppledare.

– Det blev lite bryderier kring hur man ska tolka olika regler och stadgar, men det har våra riksombudsmän hjälpt till att bena ut. Det här beslutet har vunnit laga kraft, säger Håkansson.

Artikelbild

| Per Göransson backar upp Marianne Sandström.

Sandström har en helt annan verklighetsbild.

– Stämmer inte. Jag är fortsatt gruppledare för Sverigedemokraterna, säger hon.

I den ordinarie regiongruppen har Håkansson stöd av två ledamöter och Sandström av tre. Men i lördags fattades Paula Palmqvist, som var med i en bilolycka, och ersattes av Lage Hortlund. Han hör till Håkanssons falang och därmed svängde majoritetsförhållandena 180 grader.

Håkansson har basunerat ut sin seger på Facebook, där han också tagit emot gratulationer. Men Sandströms läger accepterar inte utfallet.

– Vi kommer ha ytterligare ett konstituerande möte på söndag. Vem som blir vad är inte klart än, säger Per Göransson, som står bakom Sandström.

Göransson bekräftar att Håkansson valdes i lördags, men anser att valet måste göras om eftersom två personer tycks vara valda till samma post: Sandström som gruppledare och Håkansson som SD:s representant i regionstyrelsen.

– Det ska vara en och samma person och det är det mötet på söndag ska reda ut, eftersom det här inte blir förenligt med varandra. Då måste vi göra om och det kommer vi göra.

Enligt Göransson var han utsedd till protokolljusterare vid mötet den gångna helgen, men han har inte signerat protokollet. Han är kritisk till att Håkansson gått ut med vad han kallar "desinformation".

– Han vet att nomineringstiden tar slut på söndag. Det här förefaller oplanerat och konstigt.

Bråket i regiongruppen är bara ytterligare ett kapitel i boken om de många konflikterna inom SD i Norrbotten.

– Bara att beklaga, men vi har några år på oss att reparera det här inför nästa val. För dem som känner att man absolut inte kan acceptera eller stå bakom ett beslut finns det naturligtvis alternativ, men det är upp till Marianne i så fall, säger Robert Håkansson.