Det tillhör inte vanligheterna i dag att man får stor sik på pimpel i råneälven. Under lördagen gav sig sportfiskaren Pier Rynbäck från Råneå ut i det fina vårvintervädret och målsättningen var att fiska mört till söndagens gäddfiske. Han satt en bit utanför samhället och han fick några mindre mörtar. Men han fick också någonting helt annat. Efter en stund kände han ett riktigt hugg och han trodde första att han hade fått en stor abborre på kroken.

– Den slet ju rätt rejält och jag hade bara en tunn, tunn lina (0,12 mm) och en liten mormyska, berättar han.

Han fick upp fisken i hålet och såg att den var bland.

Artikelbild

| SIK. Under lördagen var sportfiskaren Pier Rynbäck från Råneå ute för att pimpla agnfisk till söndagens gäddfiske. Då högg istället den här jättesiken på hans lilla mormyska.

– Då tänkte jag id eller brax, säger han.

Precis när han skulle dra upp den på isen gick linan av.

– Det var riktigt nära att den slank ur greppet och det var också min favoritmormyska som har fiskat så bra och som jag har haft i så många år, säger han.

Men han lyckades ändå få ett grepp om skallen på fisken och när hela fisken var uppe på isen såg han att det handlade om en riktigt stor sik.

– Den var riktigt fin och kul att få den här hemma, säger han. Tillbaka i tiden har råneälven varit känd för stora sikar men det tillhör en svunnen tid, säger han.

Sedan fortsätter han:

– Det kan man diskutera vad det beror på. Problemet i Råneå har varit att det har håvats mycket leksik på höstarna. Det är olämpligt när beståndet är så skört. När man håvar leksik är det inte bra och det är dessutom förbjudet, säger han.

Men det finns en och annan bumling?

– Jag har inte fått någon sik på tio år i råneälven och jag pimplar rätt mycket. På hösten när det går upp leksik är det inte omöjligt att man kan få sik. Att få en nu är riktigt skoj och att få en i den här storleken, ja det är ju extra skoj.

Vägde du den?

– Jag var ju ute efter att fiska mört så jag hade inte med mig vågen i skryllan.

Vad uppskattar du vikten till?

– Mellan två och tre kilo. Den var så trind också. Jag måttade den inte men det var en fin sik.

Gick den att släppa tillbaka?

– Ja. Det var inga problem. Den var fräsch.

Är det viktigt för dig att släppa tillbaka såna fiskar?

– Jag släpper i princip tillbaka allt jag fiskar. Jag tar upp någon utvald matfisk någon gång då och då.

Och på söndag blir det gäddfiske?

– Jo.

Du verkar vara i zonen?

– Jag är alltid het. Jag fiskar ju så mycket. Men det är såna här fiskar som sätter guldkant på allt. Särskilt här hemma i råneälven där man vet hur skört beståndet är.

Om du hade agnat med den siken hade det kanske blivit en 20 kilos gädda under söndagen. Det var kanske dumt att släppa den ändå?

– Nädå (skratt). Men det stämmer. Agnar man med mindre brax och riktigt, riktigt stora mörtar så ökar chansen att få stor gädda på vintern. Men stort agn just nu är bra om man vill ha chans på stora gäddor.

Grattis till storsiken och lycka till med gäddfisket.

– Tack. Vi får se hur det går.