Partiet som tappar stort

Liberalerna tappar stort i SCB:s senaste opinionsmätning. De backar tre procentenheter i mellersta och övre Norrland.
"Jag vet att det är nu matchen börjar", säger Thomas Olofsson, distriktsordförande för Liberalerna i Norrbotten.

Nils-Olov Lindfors (C).

Nils-Olov Lindfors (C).

Foto: Göran Ström

Luleå2018-06-05 10:21

Regionen innefattar Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län. Thomas Olofsson, även verksam som gruppledare för Liberalerna i fullmäktige i Luleå, tycker det är svårt att drag några större slutsatser av SCB:s partisympatiundersökning, som presenterades på tisdagsmorgonen. Detta inte minst eftersom Liberalerna är ett litet parti, med ett väljarstöd på omkring fyra procent på riksnivå.

– Ni ringer aldrig när det går riktigt bra för oss (skratt). Förra gången ökade Liberalerna nästan mest av alla.

Vid SCB:s förra mätning låg Liberalerna på 4,4 procent inom den norra regionen, en historiskt hög siffra för partiet i norr, påpekar Thomas Olofsson.

– Den här undersökningen visar ju inte hur det ser ut i Norrbotten, Norrland är ju stort. Vi har en strategi och vi ska nå vår absoluta topp på valdagen, säger han.

– Senast vi tog ett riksdagsmandat från Norrbotten så hade vi ungefär de här siffrorna i maj som vi har i dag i mätningen. Jag tycker att vi har en hyfsad vind i seglen just nu, vi har många nya medlemmar i Norrbotten. Det här kommer att vända, säger han.

Centerpartiet backar 0,6 procentenheter i norra Sverige.

– Jag tolkar det som att det är ungefär stabilt. Vi kommer med några förslag inom kort som kommer att påverka det här. Vi har också haft svårt att komma ut med vissa av våra frågor, bland annat förslaget om regionaliserade skatte- och avgiftsresurser, alltså i praktiken naturresursavgifter. Det är en jättestor fråga här i norr, säger Nils-Olov Lindfors, distriktsordförande för Centern.

Vänsterpartiet är svagt nedåt, tappar 0,4 procentenheter.

– Jag drar inga slutsatser av det, men så här är det. Det kan gå uppåt och nedåt i undersökningarna. Det enda som egentligen räknas är hårt arbete och att se till att möta väljarna ända fram till valdagen, säger distriktsordförande Nina Berggård.

Moderaterna går framåt i norr, från 15,5 till 18,9 procent. Glädjande siffror, anser ordförande för Moderaterna i Norrbotten, Linda Frohm.

– Vi ökade ju i den mätning för Norrbotten som ni lät göra och att se hur vi ökar även i den här mätningen, det känns jättebra! Sedan ska man komma ihåg att en sådan här undersökning är en ögonblicksbild av vad väljarna tycker just nu, inte vad de de facto väljer när de går till valurnorna.

Statsvetaren Charlotta Söderberg, som analyserade den opinionsundersökning som Norrbottens Media lät genomföra med SR och SVT nu i maj, talade om en "Kristersson-effekt", att partiledarbytet till Ulf Kristersson har gynnat Moderaterna. Linda Frohm är benägen att hålla med. Hon påpekar också att allt fler i det "röda Norrbotten" väljer att rösta utifrån sakfrågor istället för tradition. Det har bidragit till Moderaternas positiva trend i länet, menar hon.

Miljöpartiet backar 0,6 procentenheter men distriktsordförande Annika Eriksson konstaterar att det ligger inom felmarginalen.

– De här undersökningarna kan slå oerhört hårt från gång till gång i norra Sverige, beroende på vilka de får tag på. Jag drar inga slutsatser av det. Men det jag kan säga är att det naturligtvis är lättare att gå ut och jobba och möta väljarna om man har bra siffror och medgång. Jag är nöjd med att vi stabiliserat oss på riksnivå, det känns bra, säger hon.

Kristdemokraterna får 2,9 procent i norra Sverige, en ökning med 0,2 procentenheter.

– Vi är inte så mycket, men vi ökar lite åt gången nu. Det är glädjande. Vi har jobbat mycket på Facebook och fått ut en del av våra kärnfrågor, sjukvården och äldrefrågor bland annat. Det kan ha haft betydelse, säger Anette Asplund, distriktsordförande i KD.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om