Hunduppfödaren Leif Bäckström, som driver kenneln Solstrimman och är känd från Pedigree Pal-reklamen, fick samtal från jägaren Bengt Jansson i värmländska Eda, som ville köpa en finnstövare.

Men det blev aldrig någon affär, eftersom Leif Bäckström anser att det finns för mycket varg i de trakterna.

– Jag vill inte att mina valpar ska bli vargmat, säger han till Nya Wermlands-Tidningen.

Artikelbild

VALPARNAS BESKYDDARE. "Jag går inte med på att låta dem bli vargmat, det är för magstarkt", säger Leif Bäckström.

Uttalandet gav stort eko i tidiningsspalterna och även i TV4:s Nyhetsmorgon. Och Leif står fast vid sitt resonemang i samtal med NSD.

– Jag har fått otroligt mycket positiva reaktioner. En normalt funtad person förstår att man inte vill skicka sina hundar till farliga områden.

Enligt Leif Bäckström har vargproblematiken accelererat i Värmland, även i Dalarna och Dalsland.

– I år är det fler dödade hundar än någonsin. Siffran för 2014 är 30-40 stycken vargattackerade hundar.

Artikelbild

Naturvårdsverkets siffror visar på en ökning av det skandinaviska vargbeståndet, som uppskattats till totalt 400 djur för vintern 2013-2014.

Numera kan länsstyrelserna i de mest utsatta länen ta beslut om skyddsjakt på vargen.

– Det är bra, men jag vill inte att det ska finnas varg alls. Jag vill se fri jakt på varg. Det har spårat ur när de börjar bli halvtama rovdjur. Blir det ingen ordning, försvinner löshundsjakten. Ett nordiskt fenomen som riskerar att dö ut.

Sedan några år tillbaka kan man också som jägare skjuta en varg som attackerar hunden, enligt paragraf 28 i jaktförordningen.

– Men hur ofta har man tur att vara så nära sin hund? undrar Leif Bäckström.

Samtidigt är han medveten om att vargdebatten delar upp landet i olika läger: motståndarna versus vargens vänner inom exempelvis Naturskyddsföreningen.

– De som bestämmer och tycker att det är gulligt med varg, de sitter i en trea på Södermalm i Stockholm. De drabbas aldrig av vargen.

Han hoppades också att TV4 skulle visa bilder på vargattackerade hundar, men i likhet med NSD valde de att inte publicera den sortens material.

– Jag vill att folk ska se dessa bilder på halvt uppätna hundar. Då skulle de verkligen bli upprörda.

Leif Bäckström värnar mycket om sina stövarvalpar.

– Jag känner ett stort ansvar för de små liven, har hand om dem de första åtta veckorna. Det är mycket känslor för mig. Jag går inte med på att låta dem bli vargmat, det är för magstarkt, säger Leif Bäckström.