Pengar luktar enligt Jack och Zigge

På en hemlig träningsanläggning i Luleå bedriver polishundarna Zigge och Jack en ny sorts brottsbekämpning. Båda hundarna kan nu spåra pengar, speciellt svenska sedlar, dollar och euro.

Zigge och hundföraren Mikael Nilsson hade sex alternativ. Zigge luktade på tre innan han markerade träff genom att ha nosen kvar vid fyndet. Jobbet tog cirka fem sekunder.

Zigge och hundföraren Mikael Nilsson hade sex alternativ. Zigge luktade på tre innan han markerade träff genom att ha nosen kvar vid fyndet. Jobbet tog cirka fem sekunder.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-13 05:00

Zigge och Jack är två springer spaniel avställda av polismyndigheten i Norrbotten. Zigge är sju år och Jack 2,5 år och ser i stort sett likadana ut i teckningen vilket inte är så konstigt eftersom de har samma mamma. Zigge är också några kilo tyngre.

Var båda också har gemensamt är att de, förutom att båda är specialister på att hitta vapen och narkotika numera även kan lukta till sig pengar, främst sedlar.

– Vi har tränat hundarna på svenska sedlar, dollar och euro och jag måste säga att båda hundarna redan kan sin sak, säger Thomas Kemi som är polisens samordningsansvarige för hundverksamheten i Norrbotten.

Thomas Kemi är Jacks husse och Mikael Nilsson arbetar tillsammans med Zigge.

Norrbottens Media fick en uppvisning när polismännen tillsammans med sina hundar tränade sedelsökning. Anledningen till att man lagt på sedlar i hundarnas kunskapsbank är att pengar, alltid sedlar, förekommer i kriminella kretsar. Där det finns narkotika finns alltid pengar och ganska mycket pengar. Med Jacks och Zigges nya doftkonto kan polisens utredare och åklagaren få en mer gedigen förundersökning.

På marken ligger det växelvis fem till sex rör. Träningen går till så att i ett av rören ligger det söndersmulade sedlar. Hundarna lukter i rören, och snabbt går det, ända till de hittar något - då stelnar hunden vilket är en markering för träff. Hunden står med nosen i röret ända tills husse ger ett glatt kommande antingen med en klicker eller en boll, bara för att ge hundarna en positiv signal att dom har lyckats.

Poliserna ärade också en långhårig kriminalreporter att sitta på en stol i träningslokalen med en laddning knark i jackfickan. Både Zigge och Jack hittade narkotikan efter någon sekund. 

I länet finns det totalt 15 tjänstehundar som är anställda av polismyndigheten. Flertalet polishundar med specialkompetens finns i Luleå. Det finns sju hundar i Luleå däribland en kriminalsökshund samt Jack och Zigge. I Piteå och Kiruna finns det tre tjänstehundar vardera och i östra Norrbotten två.

Nu kommer även polisen att få ytterligare en kompetens, om allt går bra. Det är en jaktlabrador som lyssnar på namnet Morris och som har Roger Markaberg som hundförare.

– Morris kommer att bli länets förste brottsplatshund. Han kan söka av en brottsplats i syfte att hitta blod, hår, saliv och föremål med mänsklig vittring, säger Thomas Kemi.

Efter en lyckad arbetsinsats förtjänade Jack extra beröm av sin hussen Thomas Kemi.
Efter en lyckad arbetsinsats förtjänade Jack extra beröm av sin hussen Thomas Kemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!