När studenterna i maskinteknik och hållbar energiteknik visade sina prototyper var det fullt i korridoren i B-huset vid Luleå tekniska universitet.

Lydia Linse, 23, och Frida Bodén, 24, båda studenter vid maskinteknik, visade sin grupps alster, en crosstrainer, en typ av trampmaskin, som när den användes alstrade energi till ett uppladdningsbart batteri. Batteriet kan i sin tur ladda mobiltelefonen.

– Uppdraget var att utvinna energi från ett träningsredskap. Vi valde en crosstrainer, säger Lydia Linse.

Artikelbild

| Power. Ingenjörsstudenterna Lydia Linse och Frida Bodén skapade en mobilladdare

Det gruppen på tio studenter gjort är att koppla ett friktionshjul till det som snurrar på träningsmaskinen när den trampas. Friktionshjulet är i sin tur kopplat till en generator därifrån energin alstras till en typ av uppladdningsbart batteri. Studenterna visar hur det fungerar. Ju mer man trampar desto snabbare laddas batteriet.

De praktiska uppgifterna i utbildningen är utvecklande tycker Lydia Linse och Frida Bodén.

– Jag tycker att det är kul med beräkningar. I de här uppdragen får vi pröva om det vi lärt oss fungerar i praktiken, säger Linse.

Ytterligare en grupp hade gjort ett sätt att utvinna energi för att ladda mobiltelefonen. De hade gjort en liten, liten turbin för att ha i ett vattendrag. Den hette Joran, det samiska ordet för "jag snurrar".

Artikelbild

| Kylgänget. Gabriel Hedström, Martin Kalsson, Gabriel Åkerling och Clara Danielsson finns med bland de tiotalet studenter som tagit fram den portabla kylen.

En annan grupp har utvecklat en prototyp på ett portabelt kylskåp för vaccin i utvecklingsländerna. De berättar att vaccinen måste förvaras i temperaturer mellan två och åtta grader. Nu fraktas och förvaras vaccinen i kylboxar med kylklabbar, något som är ett osäkert sätt. Temperaturen kan både vara för hög och för låg i dessa boxar.

Gruppens portabla kylskåp är en prototyp gjord i metall, men det är inte tänkt att den ska vara det. Att göra den i det rätta materialet, plast, skulle dock ha blivit för dyrt för prototypen. Kylskåpet drivs av solceller och har två olika fack för att spara energi när den öppnas. I 40 timmar ska de klara Afrikas värme och 25 kilo ska den väga.

Artikelbild

| Alternativ användning. Prototypen på den portabla kylen för vaccin i u-länder kan också användas till att kyla energi­drycker.

– Men det är med det kylaggregat vi nu har. Kan vi göra ett särskilt kylaggregat för lådan så kommer det gå att ta bort vikt, säger Martin Karlsson, student, maskinteknik.

Så var det en grupp som fått i uppgift att göra en prototyp som lagrar energin som blir av att man öppnar dörrar. Energin används sedan till en dörröppnare för dem som inte själva kan öppna dörrarna.