Det öppna brevet, tänkt som ett debattinlägg, skickades till Norrbottens Media på onsdagseftermiddagen.

Det är undertecknat av partiets blivande gruppledare Liv Shange Moyo samt nuvarande gruppledare Jonas Brännberg. De har reagerat på formuleringar i media där det framställs som att Socialdemokraterna väljer mellan att vända sig åt vänster eller höger för att söka stöd. "I verkligheten ser vi ingen möjlighet att S i Luleå skulle vara beredd att föra någon vänsterpolitik", skriver RS och radar upp exempel på det som man anser vara högerpolitik som S drivit.

Rättvisepartiet tror att Vänsterns vilja skulle väga lätt i ett samarbete med S och vill i stället se en enad vänsterfront i fullmäktige.

Partiet skriver bland annat: "Ett V-samarbete med S, där S hela tiden skulle hota med att ”byta kompis” högerut skulle inte betyda den tydliga vänsterpolitik som många väljare efterfrågat. Ett verkligt vänsterinflytande i Luleå skulle istället kunna byggas genom att använda V och RS mandat i kommunfullmäktige som en gemensam plattform för att ta strid mot nedskärningar och för bostad åt alla – inte bara åt höginkomsttagare. Tillsammans har V och RS nästan lika många mandat som Moderaterna. En verklig opposition från vänster, som inte bara uttrycker sina åsikter i kommunfullmäktige, utan bygger rörelser bland undersköterskor, lärare, äldre, elever, hyresgäster osv skulle sätta S under mycket mer press än en förhandling bakom stängda dörrar"

Vänsterpartiets gruppledare Nina Berggård konstaterar att Rättvisepartiet inte behöver vara oroliga.

– Vänsterpartiet har gått till val på vår politik och den har vi varit tydliga med den senaste mandatperioden. Och vi har en bred erfarenhet av att samverka med andra partier på olika nivåer, säger hon.

Vad säger du om risken att ni inte får igenom er politik?

– För det första har vi inte inlett förhandlingar med någon part. Men om Vänsterpartiet inleder samverkan med något annat parti kommer vi se till att politiken vrids åt vänster.