Regnet har kommit på "fel" ställen

Nattens åskskurar tillförde en hel del regnmängder över länet – men huvudsakligen i kustlandet, som inte besväras av skogsbränder.

Skogsbranden i Klockarmyren, Jokkmokk, är nu under kontroll, men flera dagars arbete återstår.

Skogsbranden i Klockarmyren, Jokkmokk, är nu under kontroll, men flera dagars arbete återstår.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2018-07-22 12:54

– Det har varit spridda skurar, men merparten som har kommit – och inte alls de mängder som det var prognos för – har kommit i kustlandet och upp i östra Norrbotten, säger Micke Andersson, ställföreträdande räddningschef i Luleå.

– Det har regnat litegrann i inlandet också men det är mera fläckvis och inte de mängder vatten som skulle behövas.

Åskväder kan både vara till för- och nackdelar vid skogsbränder, men för Norrbottens del har helgens åskväder hittills mest varit till nackdel.

Under lördagen uppstod 14 nya bränder i ett bälte från Harads till Överkalix där åskan drog fram. I kustlandet regnade det stora mängder i samband med åska natten mellan lördag och söndag. Men där brinner det inte.

– Peppar, peppar, vi fick inga nya bränder i kustlandet efter åskan, säger Micke Andersson.

Han betonar att han ändå är tacksam för det regn som har kommit.

– Men vi hade gärna velat ha mer regn i inlandet och helst regn utan åska. 40–50 millimeter regn ihållande skulle behövas för att göra skillnad på de torra marker som är nu.

På fredagen bad räddningstjänstens stab om hjälp med resurser av Norge och Finland – men inget av grannländerna har haft möjlighet att ställa upp.

– Finland har ett ganska prekärt eget läge och Norge har inga resurser över heller just nu, säger Micke Andersson.

Istället får de förlita sig på sin egen personal men också på hjälp från polismyndigheten, fjällräddningsteam, försvarsmakten, hemvärnet och ett stort antal frivilliga.

– Folk behöver bytas ut kontinuerligt, för det är väldigt slitsamt och man blir trött.

Utmaningen är att organisera alla frivilliginsatser så att det löper på smidigt för dem som ställer upp och hjälper till, berättar han.

– Vi ber om ursäkt om vi inte lyckas alltid. Men vi är väldigt tacksamma för de frivilliga som ställer upp.

Branden i Jokkmokk bedömer han är mer under kontroll idag, men den kräver fortfarande mycket resurser och återstår flera dagars arbete innan den är släckt.

Är det inte lika bra att göra brandgator runtomrking istället för att försöka släcka allt?

– Vi gör brandgator men det är en hastighetsfråga. Att göra flera kilometer långa brandgrator, vilket krävs i exempelvis Klockarmyren, tar flera dagar och är ingen quick fix om det är det man tror. Man måste fälla väldigt mycket träd och gräva med grävare ner till mineraljorden. Så det är ett ganska stort arbete och måste alltid kompletteras med vattenbetjutning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om