Samtidigt som Kronan växer så det knakar – med snart 2 000 boende i villaområdena och höghusen på Lulsundsberget – står den gamla Kulturbyn Kronan och förfaller.
I slutet av 1990-talet var visionerna stora men därefter har etableringarna och kultursatsningarna blivit allt färre.
När Rikshem från den 1 december 2015 övertog de före detta militäranläggningarna som en del av Luleboaffären (se faktaruta) har näringsidkarna hamnat i ytterligare vakuum.
– Kulturbyn finns inte längre. Visst, vi har bra verksamheter fortfarande men den sammanhållna kulturbyn existerar inte längre, säger homiatrikern Barbro Nilsson.
Hon etablerade sig på Kronan 1997, först i H1 och sedan några år tillbaka i H4, men nu har hon sagt upp hyreskontraktet och flyttar mottagningen till hemmet i sommar.
– När Rikshem tog över kändes beslutet extra angeläget. De har varit skitdåliga på att informera oss. Om man ska felanmäla något, får man leta häcken av sig.
Underhållet har släpat efter länge i A- och H-husen med akuta renoveringsbehov, slitna trapphus och färg som flagar.
I fjol drabbades H4:s gemensamma fikarum av vatten- och mögelskador, men någon permanent åtgärd av Rikshem har inte skett enligt Barbro Nilsson som har Skogstyrelsen i samma hus.
– Bara tillfälligt oskadliggjort, inplastat. Vattenstammarna är slitna. Sen städar inte Rikshem toaletterna, korridorerna och fikarummen heller, vilket kommunen gjorde tidigare.
Tidigare fanns IFK Luleå på nedervåningen i H4, liksom ABF och HSO, Handikappförbunden, men alla har flyttat ut.
– Hela den korridoren har stått tom i ett helt år. Nu säger ryktet att hela huset ska tömmas och bli flyktingboende, säger Barbro Nilsson.
Och kritiken mot nya hyresvärden Rikshem är omfattande även bland andra hyresgäster som NSD talar med.
– Ska man gå hit med en klump i magen eller se sig om efter en annan lokal? säger Erica Ershammar, 57 år och ägare av Ericas hobby och present i H3.
I vintra s beslutade Rikshem att stänga merparten av toaletterna i H3 och minska på städningen, detta trots välbesökta Café Grafik och MG Studio där många band spelar in musik.
Men flera av näringsidkarna har inte ens träffat representanter för Rikshem.
– De borde samla ihop oss till ett informationsmöte, vara ärliga. Ska det vara så förbaskat svårt? Det känns som att vi inte är värda något, säger Erica Ershammar.
Bristfällig information har inneburit ökad ryktesspridning och hyresgästerna i H3 har exempelvis fått höra att Rikshem har nekat intressenter att hyra lokaler.
– Det här innebär en stor osäkerhet för mig. Om alltfler flyttar från husen, vad händer med min verksamhet då? säger 48-åriga Marina Öhrn Pohjanen som driver Café Grafik med sin dotter och nu oroas över att alltfler lämnar området.
Erica Ershammar menar samtidigt att verksamheterna går bättre än någonsin i kulturbyn, trots alla problem.
– Alltfler hittar hit till oss. Det är mysigt här, en fin blandning konstnärer och affärsidkare. Det vore djäkligt synd om Rikshem sabbade allt.