Läsare från hela länet vittnar om det färgstarka himlafenomenet som inträffade vid klockan 17.45 i torsdags kväll. Däribland en bilist som passerade Rosvik på E4 i norrgående riktning och plötsligt fick se något som först påminde om ett vanligt stjärnfall – men som sedan blev ett mycket kraftfullare sken.

– Det börjar växla färg i gult, rött och grönt och himlen lyste upp. Det såg ut som om det brann och det blev större och större. Sedan försvann det bakom horisonten. Jag är helt övertygad om att en meteorit slagit ner någonstans i Norrbotten, sa läsaren som vill vara anonym.

Läs mer: Läsarna vittnar om mäktigt ljus på himlen

Marianne Eik, rymdpedagog vid observatoriet Umevatoriet som drivs i samarbete mellan Umeå universitet och Umeå kommun, berättar att himlafenomenet sannolikt härstammar från meteorsvärmen Leoniderna, som varje år träffar jorden vid den 17 november.

Fenomenet uppstår när jordbanan korsar kometen Tempel Tuttles omloppsbana, som innehåller stora mängder is, sten och liknande.

– Leoniderna ”peakar” i dag, fredag. Det kan vara ”skräp” från den som sågs. När stenarna kommer in i jordens atmosfär, då kan de börja glöda, säger Marianne Eik.

Samtidigt konstaterar hon att resterna av Leoniderna brukar kunna ses i ännu större omfattning, jämfört med vid gårdagens fenomen.

– Det kan röra sig om 50-100 liknande fenomen samtidigt – i timmen. Mest "skräp" brukar man få se precis när kometen har passerat, vilket var några år sedan nu.

Meteorer blir meteoriter när de slår ned i jordytan. I skrivande stund är det dock okänt om torsdagens fenomen överhuvudtaget nådde vår planet.

– Det mesta av småskräpet brinner upp i atmosfären men ibland, när det är större, mer kompakta stenar, landar de på jordytan. Det har även hänt i Sverige, inte minst i området runt Pajala, där det finns ett meteoritfält.

Finska medier rapporterar om att kraftiga smällar hördes i ett område med några hundra kilometers radie i samband med ljusfenomenet, så pass att hus vibrerade.

Uppgifterna får Marianne Eik att tveka om meteoren faktiskt härstammar från Leoniderna.

– Det finns ju massor med sten, skräp, trasiga satelliter med mera som ramlar ned på jorden, så det här behöver inte vara den meteorsvärmen.

Det kan också röra sig om en så kallad bolid, en interplanetär partikel som tränger ned i jordatmosfären och upphettas av "friktionen" mot luften.

– En meteorit som glöder som ett eldklot brukar kallas för bolid. De härstammar ofta från asteroidbältet, för med sig ljudvågor och låter mycket mer än meteorsvärmar från Leoniderna, som brukar vara mindre "skräp".

Behöver allmänheten vara oroliga över dessa meteorsvärmar och meteoriter som passerar jorden?

– Väldigt liten chans att man får dem i huvudet. Man behöver inte börja gå omkring i hjälm.

Noterbart är att en av Sveriges största meteoriter hittades år 2008 nära Kitkiöjärvi, och den vägde uppemot 1,2 ton.

Läs mer: Nedslaget i Kitkiöjärvi guld värt

Meteoriten var det första fyndet sedan den stora urmeteoriten Muonionalusta som hittades i området år 1906.

Läs mer: Första fyndet redan 1906