Ett konsultföretag har haft i uppdrag att utreda hur Råneå ska få ett dricksvatten av bättre kvalitet. I dag tas vatten från sjön Andträsket, vilket periodvis ger vatten som luktar och är färgat. Till det kommer sommarens algblomning som ledde till att 2 000 boende i Råneå uppmanades att inte dricka eller duscha i kranvattnet under en veckas tid.
Nu är utredningen klar och politikerna i stadsbyggnadsnämnden har fått information om de olika alternativen; vatten från vattenverket i Gäddvik, vatten från Jämtöåsen eller att förstärka reningen av vattnet från Andträsket.
Flera olika parametrar har vägts in; vattenkvalitet, leveranssäkerhet, mervärden, genomförbarhet och kostnader.
Utredningen rekommenderar att Råneå ska få sitt vatten från vattenverket i Gäddvik, som redan försörjer Persön.
Två alternativa dragningar är möjliga för vattenledningarna, antingen via Porsön eller via Bensbyn.
Av säkerhetsskäl krävs det dubbla ledningar till Råneå och en hög vattenreservoar. Lämplig placering av vattentornet är på Rånekölen.
Ett mervärde med att ta vatten från Gäddvik till Råneå är att byarna längs ledningarna kan få kommunalt vatten. Men det kommer att ta sin tid.
– Gäddviksalternativet och alternativet att ta vatten från Jämtöåsen är tidskrävande projekt. Det krävs tillståndsprövning och en dom i mark- och miljödomstolen, säger Petra Viklund, VA-chef på Luleå kommun.
Gäddviksalternativet innebär den högsta investeringskostnaden, cirka 70 miljoner kronor mot cirka 30 miljoner för Andträsket och cirka 55 miljoner för vatten från Jämtöåsen. Men när driftskostnader och kapitalkostnader jämförs är det inte så stora skillnader mellan alternativen. Årlig kostnad för Gäddviksalternativet beräknas till 3,5 miljoner kronor, till fyra miljoner kronor för Jämtöåsen och till tre miljoner kronor för Andträsket.
Stadsbyggnadsnämnden väntas fatta beslut om ny vattenförsörjning för Råneå vid årsskiftet.
Oavsett vilket alternativ som politikerna än väljer så måste åtgärder vidtas i Råneå vattenverk under tiden, innan den nya lösningen är på plats.
– Vi förstärker beredningen av vattnet under tiden vi har risk för algblomning, säger Petra Viklund.
Det sker redan utökade mätningar av vattnet samt platskontroller under den tid det finns risk för att algblomning ska uppstå i Andträsket.