Carina Sammelis plötsliga avhopp som ordförande i tunga barn- och utbildningsnämnden (bun) skapar frågetecken gällande vem som blir hennes efterträdare.

Läs mer: S i knipa: "Inte kul om fler kliver av"

Läs mer: Ingen vill kandidera

Artikelbild

| LULEBO-AFFÄREN. "Alla förändringar rör upp och skakar om. Men jag tycker att vi har lyckats bra", säger Emma Engelmark tre år efter den omdiskuterade utförsäljningen av allmännyttan i Luleå.

En som nämns i spekulationerna är Emma Engelmark, Lulebos styrelseordförande. Vid Socialdemokraternas representantskapsmöte i söndags fastslogs valberedningens förslag till fullmäktigelistan och där har Engelmark en framskjuten tionde plats, efter nomineringar från starka S-föreningar som Stadsviken-Malmudden och S-kvinnor.

– Tyvärr kunde jag inte delta på grund av influensa men visst känns det fantastiskt hedrande, glädjande. Många duktiga partikollegor, inte alls givet vilken plats man hamnar på.

Hur ser du på ditt arbete i fullmäktige den gångna mandatperioden?

– Jag är med så mycket jag kan, även om det ibland är svårt att kombinera med annat heltidsarbete och småbarn som är sjuka. Fullmäktigearbetet är viktigt för kommunens utveckling. Där sätts de strategiska målen upp. Och som ordförande för Lulebo är det spännande för mig att höra de politiska diskussionerna.

Hennes postition på fullmäktigelistan kan indikera att Emma Engelmark blir aktuell som bun-ordförande om S behåller majoriteten i höst.

Men Emma Engelmark vill inte uppge hur hon ställer sig till en eventuell förfrågan om att ta över ordförandeskapet.

– Jag vill inte spekulera i det. Vi har ett val framför oss och förhoppningsvis går det som vi vill, att S behåller majoriteten. Först efter valet får vi ta ställning till nämndsuppdragen.

Har du blivit tillfrågad redan nu?

– Absolut inte. Vi är inte där ännu i partiets diskussioner. Men det finns många duktiga och lämpliga, det kommer lösa sig. Bun är en central del i kommunens ansvarsområden och framtid. Det handlar om våra barn och unga, så att vara ordförande är en mycket viktig post.

Men också utsatt?

– Carina Sammeli gjorde ett fantastiskt jobb. Men alla förändringar rör upp och skakar om. Samma sak gällde Luleboaffären. Men jag tycker att vi har lyckats bra.

Vore det inte rakryggat av S att redan innan valet berätta vem de vill ha som bun-ordförande?

– Man kan inte "sälja skinnet innan björnen är skjuten". Vi måste invänta valresultatet. Första fokus för mig är den kommande valperioden, då vi ska försöka komma ut med vår politik och synas ute bland väljarna så mycket som möjligt.

Hon är osäker på hur den gångna mandatperiodens stormar kring S och kommunledningen – gällande såväl Luleboaffären som Framtidens skola – påverkar partiets chanser i kommunvalet 2018.

– Jag hoppas att vi behåller egen majoritet men väljarna avgör. Jag har själv varit en del i förändringen, jag förstår att det upprör och skapar frågetecken. Jag hoppas att Luleåborna ser att vi har fått fram fler bostäder och fler aktörer på bostadsmarknaden, samtidigt som vi ökar lönsamheten inom Lulebo.

Tillsammans med Lenitha Ericson och Carina Sammeli kämpade Emma Engelmark också om kommunalrådsposten, som Yvonne Stålnackes efterträdare. Den striden förlorades, men i dag vill inte Engelmark erkänna någon bitterhet över det.

– Vi hade en bra, transparent process. Nu ser jag också att samarbetet mellan Niklas Nordström och Lenitha Ericson fungerar bra. Jag har stort förtroende för dem. Med dem och fullmäktigelistan i stort, har vi ett väldigt bra lag, säger Emma Engelmark.