Luleåtjejen AnnKathrin Lundqvist tog modedesignexamen i USA 1993 och började jobba som mönsterkonstruktör i San Francisco. Det var soligt, varmt, ett snabbt tempo och Annkathrin fortsatte sin karriär inom klädbranschen med jobb för bland annat Levi Strauss som designer.

1999 kom livsvändningen för Annkathrin.

- Min pappa blev sjuk och vårdades i Umeå för hjärtinfarkt. Jag är enda barnet, och du vet, jag kom hem för deras skull. För att hjälpa till.

Artikelbild

| I naturen hittar du vackra färger och kan återanvända dem i skapandet. Annkathrin Lundqvist älskar textil.

Det var sommar och Annkathrin planerade att återvända till USA inom några månader, max ett år i Sverige var gränsen. Men så blev hon kär. Och bestämde sig för att bo kvar i Luleå .

- Det var som en chock att återvända, säger hon och skrattar åt minnet.

Mångkulturella San Francisco byttes mot norrbottens Luleå.

- Jag hade förställt mig att allt skulle bli skitbra och hade en positiv inställning inför att flytta hem, och till viss del stämde den visionen. Men det var så kallt den första vintern hemma. Och det fanns inga jobb som passade min utbildning.

Artikelbild

| Annkathrin Lundqvist vill vara en bra ledare och en bra förebild för sina barn. Att tjäna massa pengar på företagandet är inte det primära.

Annkathrin hade arbetat tolv år utomlands och stod helt utanför det svenska systemet.

- Pressen var ju stor att komma ut på arbetsmarknaden på en gång, men ingen här uppe behövde en modedesigner. Så jag tog ett lån för att starta eget företag, jag hade inte vett att söka starta eget bidrag. Efter tolv år i USA var jag formad av mentaliteten att man ska klara sig själv.

Man kan säga att Annkathrin började gräva där hon stod.

Som gravid saknade hon snygga, enkla kläder av bra kvalité och ekologiskt hållbara produkter. Då var det tankesättet relativt nytt, men nu är det självklart att tänka på miljön. Hon grundade Akenberg design och från idé till färdiga kläder i butik tog det tre år.