Luleå kommun står inför ett byte av kommunalråd. Det kan vara intressant att kolla upp bakgrunden till hur man numera tänker i sossetoppen.

Inför valet 2010 hade Svenskt Näringsliv och den moderata PR-byrån köpt upp de socialdemokratiska politikerna Niklas Nordström, Carl Melin, Fredrik Fällman och Evelina Tokarczyk för fem miljoner kronor för att få dem att driva SAP mer i linje med den politik som Svenskt Näringsliv önskade.

Det vill säga fortsatt satsning på kärnkraft, sänkt förmögenhetsskatt och försvar för RUT-avdrag.

Artikelbild

Framför allt arbetade de uppköpta Prime-sossarna för att få (S) att bryta med (V) och (MP) enligt Svenskt näringslivs riktlinjer.

Rörelsen skulle påverkas genom artiklar, rapporter, böcker och seminarier. Planen är daterad till 19 juni 2010.

Den gamle högersossen Vidar Andersson fick betalt av Wallenbergägda friskolekoncernen Academia för att i DN skriva mot att begränsa vinster i vård, skola och omsorg.

Ändå är majoriteten av svenska folket, inte minst inom oppositionen, mot vinster i välfärden. Men inte partiledningen i (S).

Artikelbild

Det tycks löna sig att gå kapitalets ärenden. Niklas Nordström föreslås alltså bli nytt kommunalråd i Luleå. Göran Persson är konsult åt kommunikationsbolaget JKL. Björn Rosengren blev Stenbecksdirektör. Tomas Bodström sitter i styret för friskolekoncernen Pysslingen. Per Nuder gick över till Wallenbergstyrda riskkapitalbolaget EQT. Erik Åsbrink, före detta finansminister, är anställd av USA-investmentbanken Golden Sachs. Den ideologiske ledaren för nutida sossar, Tony Blair, drev ju med Bush på invasionen av Irak 2003 och är numera rådgivare åt västbolag i Irak.

Niklas Nordström är en typisk representant för den förborgligade socialdemokratin. Han blir nog utsedd till kommunalråd...