SD rör om i grytan – tar strid mot veganmat

Ska Luleås skola servera veganmat eller inte? Sverigedemokraterna drog igång en het ordväxling i kommunfullmäktige.

Per Göransson, gruppledare för Sverigedemokraterna, tog strid mot veganmat i Luleås skola.

Per Göransson, gruppledare för Sverigedemokraterna, tog strid mot veganmat i Luleås skola.

Foto: Jonny Vikström

Luleå kommun2019-09-30 16:07

– Kommunen borde lyssna mer på sin kostchef än en influencer, sade SD:s gruppledare Per Göransson.

Han hade i en interpellation ställt frågan om hur kommunen skulle se till att "elever inte utsätts för fara genom att äta vegansk mat".

Bakgrunden är att Luleå inför höstterminen tog beslut att inte längre servera vegansk mat till gymnasieelever. Men efter en PR-kupp där en hamburgerkedja bjöd elever på gratis veganburgare och veganmatsbloggaren Gustav Johansson tog en diskussion med bland andra barn- och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark (S) vacklade kommunen.

Beskedet från Engelmark är att måltidsstrategin ska ses över med olika veganska alternativ.

– Vi utgår från skollagen och livsmedelsverkets rekommendationer. Alla maträtter är näringsberäknade men skolan har inte ansvar för det totala intaget. Det vi kan göra är att informera vårdnadshavare om behovet av tillskott, sade Engelmark.

– Vegansk mat innehåller inte alla viktiga näringsämnen. Bland annat inte vitamin B12, som är nödvändig för nervsystemet. Det räcker med att servera vegetarisk mat. Den är utmärkt. Men alla skolbarn inser inte skillnaden, sade Per Göransson.

Han fick ordentligt mothugg av ett flertal ledamöter. Bland andra Miljöpartiets gruppledare Paulina Koskenniemi, som skrivit en motion om att vegansk mat inte bara ska återinföras på gymnasiet utan ska serveras i Luleås hela skolverksamhet.

– Vi tycker det är en självklarhet att alla elever ska få möjlighet att äta vegansk mat om de önskar så. Det är bra ur miljö-, klimat- och djurrättsperspektiv. Unga vill se förändring. I dagens samhälle tror vi även att alla har möjlighet att tillgodose behov av komplettering. Dessutom är inte skolmaten den enda mat man äter under dagen, sade Koskenniemi.

Per Göransson har på kort tid tagit en rad strider. SD är redo att lägga ned kulturskolan och hela arbetsmarknadsförvaltningen utom komvux för att rädda de hotade byskolorna. En motion i det senare ämnet avslogs av kommunstyrelsens arbetsutskott på måndagen.

– Det var väntat. Det viktiga är att vi får upp skoldiskussionen till fullmäktige och så blir det nu i oktober. Det ser jag fram emot, sade Göransson.

Han klev på som gruppledare förra hösten och säger att han gärna sticker ut hakan i Luleåpolitiken.

– Det behövs någon som rör om. Vissa tycker inte om hur jag uttrycker mig men det skiter jag blankt i.

Paulina Koskenniemi, gruppledare MP, vill att Luleå ska erbjuda vegankost i hela skolverksamheten.
Paulina Koskenniemi, gruppledare MP, vill att Luleå ska erbjuda vegankost i hela skolverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!