En generation svenskar kommer alltid minnas när datorerna tog över tillvaron någon gång i skiftet mellan 1980- och 1990-talet. Många ur samma generation minns även den stora kampen mellan tv-spelstillverkarna Nintendo och Sega som då släppte sina 16-bitarskonsoler. I Luleå med omnejd kopplade Sega greppet med sin konsol Mega drive, mycket på grund av en aktiv importör.

Byskebon Thomas Sunhede har aldrig kunnat släppa greppet. Nu sitter han med 1 000 Segaspel och ett antal spelkonsoler, en som han byggt själv.

– Jag fattade inte riktigt hur bra det var då. Men jag har fastnat för det nu i efterhand. De påstår att den här sålde i 40 miljoner och Super nintendo i 50 miljoner. Men Sega sålde jättedåligt i Japan. Så Sega var större överallt i världen annars, säger Thomas Sunhede.

Artikelbild

| Engagerad. Det svåraste för Thomas Sunhede är att hitta någon att spela Sega Mega drive med. ”Det är alltid roligare när man är flera” säger han. Men så har han också 1?000 spel för nostalgiker att välja på.

– Folk har alltid trott att Super nintendo vann kampen. Men jag påstår att de gjorde de inte.

Thomas Sunhede har till och med skrivit en bok i ämnet. Han har även ett bokförlag som ger ut böcker om tv-spelseran under 80- och 90-talen. Själv har han nästan aldrig spelat spel för datorer, tv-spelen är mer avslappnade.

– Det är kontrollerna det handlar om. Tidigare fanns ingen bra monitor heller. Tv-spelen var så mycket mer avslappnade. Det var mer nördar som körde datorer, det här var coolare. Nu är det väl lite mer lika, med samma spel som släpps, säger Thomas Sunhede.

Under veckan ställer han ut sina spel på stadsbiblioteket på bibliotekets teknikvecka.