När NSD träffade Rickard Johansson inför VM-äventyret i spanska Granada berättade han att siktade på en plats bland de tio främsta. Samtidigt sa han att han skjutit resultat som kunde räcka till pallen.

Under den första tävlingsdagen (av två) inledde han sitt VM-äventyr med dagens näst bästa resultat. Men medaljerna delades först ut efter den andra dagens skytte – och Johansson fortsatte att prestera på topp också under onsdagen.

Det blev ett VM-silver och NSD fick tag i honom precis efter prisutdelningen.

– Det är helt sjukt. Jag har inte fattat det riktigt än, säger han.

Efter att han hämtat andan en sekund fortsätter han:

– Det var jätteroligt och nästan lika nervöst som att skjuta. Det är lite pirrigt men en skön känsla. Jag har jobbat stenhårt för det här.

När tävlingen var över stod det klart att Lukacz Czapla från Polen skulle bli världsmästare. Men sedan hamnade tre skyttar på samma poäng vilket innebar särskytte om de två medaljerna. I särskyttet skjuts två skott och alla tre hade 19 poäng efter den första omgången.

I den andra omgången visade Morjärvsskytten var skåpet ska stå för där levererade han två riktigt fina tior.

– Det var två perfekta skott och när jag hörde publiken applådera så förstod jag. Jag blev både chockad och varm. Det här är ju något som jag siktat på och att nu få lyckas är ju helt enormt, säger han.

Jonas Edman som tog OS-guld i Sydney år 2000 är i dag sportchef för sportskyttelandslaget och han hyllar Rickard Johansson.

– Att ta en silvermedalj i den här konkurrensen och sättet som han gör det på imponerar. Det är fantastiskt starkt, säger Edman.

Den legendariske OS-mästaren försökte förklara vad det är som gör Rickard Johansson till en mästerskapsskytt.

– Det är en kombination av bra nerver och bra teknik. Han har en otrolig fallenhet och han är duktig på olika discipliner så han är verkligen en duktig skytt, säger han.

Morjärvsskytten ingick också i det svenska laget som tog VM-brons då det blev faktiskt två VM-medaljer för Johansson.

Tävlingarna fortsätter under morgondagen och eftersom han har kvalificerat sig också i running target 10 meter (luftgevär) finns fler chanser till medalj.

– Nu har jag lyckats så nu kommer jag att kunna skjuta avslappnat och offensivt.

Målet var att bli bäst i världen – och nu är det näst bäst?

– Ja, helt galet va. Jag har ju skjutit resultaten hemma och på mindre tävlingar men att göra det nu är ju en helt annan sak. Jag sköt väl en poäng under personbästa och det är ju fantastiskt att få göra det på ett VM.