"Jag är alltid på väg in i väggen"

Hon vann EM-guld som 14-åring, satte världsrekord som 16-åring och har 21 år fyllda hunnit med två olympiska mästerskap, två VM-guld samt sju EM-guld. Nu är Sarah Sjöström på plats i Luleå för att sprida stjärnglans. För NSD avslöjar hon vilka prövningar som faktiskt krävs för att bli bäst i världen.

Foto: Kurt Engström

Luleå/Simning2014-09-18 07:30

Hon har precis kommit till Luleå. Tillsammans med ett gäng landslagsstjärnor är Sarah Sjöström på plats för att sätta bassängrekord i Pontusbadet, skriva autografer och träffa sina norrbottniska fans.

– Det här är det högsta jag har varit i Sverige, det känns jättekul. En bra kick-off för gruppen. Sen är det kul att träffa barnen och skriva autografer, säger 21-åringen.

Sarah Sjöström är en av Sveriges största idrottsstjärnor just nu. På sim-EM i Berlin för en månad sedan vann hon sammanlagt sju guld och fyra silver. På SM i Borås i somras satte hon ett nytt världsrekord på 50 meter fjäril.

Själv rankar hon den här säsongen väldigt, väldigt högt.

– Det är en av mina bästa. Jag har ju "persat" på allting förutom 100 fjäril.

Vad är hemligheten bakom det?

– Träningen blir tuffare och tuffare. Och jag blir starkare.

Hög press

2008 kom Sarah Sjöströms stora genombrott. 14 år gammal chockade hon alla – inklusive sig själv – genom att vinna EM-guld på 100 meter fjäril i Eindhoven. Året efter satte hon sitt första världsrekord, då på 100 meter fjäril. En stjärna var född.

Numera lever hon under ständig press att lyckas i bassängen.

– Ibland kan jag känna att många förväntar sig resultat. Men sen om jag vinner ett lopp kanske de hade förväntat sig att jag skulle simma på en ännu snabbare tid. Typ: "Oj hon vann, men vi trodde att hon skulle simma på den här tiden". Det är klart, det blir mer press eftersom alla förväntar sig resultat från mig.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att jag har hanterat det väldigt bra hittills.

Vad tänker du när folk trots att du vinner blir besviken på din tid?

– Då brukar jag hålla med (skratt).

"Det ska inte vara lätt"

Sarah Sjöström tränar 9–12 pass i veckan. Hon erkänner att det sliter på både kropp och själ.

– Jo, det är klart. Jag är alltid på väg in i väggen. Det ska inte var lätt och det är inte lätt.

Känner du på allvar att du ibland är på väg in i väggen?

– Ja, det känner jag ibland. Men det gäller att vara bra på att veta när man ska vila.

Det låter som att man måste vara ganska stark mentalt för att klara ditt liv?

– Ja, det är jätteviktigt. Det är ofta väldigt tungt, man får kämpa för resultaten.

När du känner att träningen är som tyngst, vad är det som gör att du ändå fortsätter?

– Jag vet inte, att jag tycker det är kul. Det är jättetufft hela tiden, men man vill ju nå sina mål och då måste man kämpa hårt för det.

Hur var det att slå igenom som 14-åring?

– Det var väldigt speciellt faktiskt. För vissa är det svårare att slå igenom tidigt, men för mig som är väldigt rastlös kanske det var bra. Jag hade blivit mer uttråkad annars.

Misslyckades på OS

Hon har trots sin unga ålder hunnit med massor av stora internationella mästerskap, bland annat två olympiska spel – Peking 2008 och London 2012. Någon OS-medalj har det ännu inte blivit.

– Jag har lärt mig att OS är ett väldigt tufft mästerskap. Man har ju bara en chans på sig, annars måste man vänta fyra år till.

Du kom fyra på 100 fjäril i London, hur kändes det?

– Det var tråkigt. Jag hade såklart önskat att det skulle gå bättre. Jag förväntade mig inte att jag skulle vinna och jag visste att det skulle bli svårt med medalj, men det är klart att det blev tufft.

Sarah Sjöström NSD frågar Sjöström

Född: 17/8 1993 i Stockholm.

Klubb: Södertörns simsällskap.

Tränare: Carl Jenner.

Främsta meriter: Två VM-guld i lång bana, sju EM-guld i långbana, världsrekordhållare på 50 meter fjäril (24,43 sekunder).

Aktuell: På plats i Luleå tillsammans med landslagskompisarna för att sätta banrekord.

Din största bedrift?

”Det är svårt att jämföra olika bedrifter. 2009 var ju fantastiskt med tanke på att jag inte fyllt 16 och så vann jag VM-guld och slog världsrekord (100 fjäril) och grejer. Jag känner ändå att VM 2013 när jag vann 100 fjäril är den största. Det kändes som en comeback och jag bevisade för mig själv att jag fortfarande kan. Det var första gången jag grät glädjetårar”

Din värsta motgång?

”OS 2012.”

Vad är du mest stolt över?

”Ja, vad vill du ha för svar? Det är svårt att komma på något.”

Är du stolt över dig själv?

”Ja, det kan man säga.”

Något du skulle vilja bli bättre på?

”Jag skulle behöva bli mer positiv när allt blir förjävligt. Tänka mer positivt vid jobbiga tillfällen. Vilket är svårt.”

Vilken person ser du mest upp till?

”Mamma och pappa”.

När grät du senast?

”Gud, det var länge sedan. På SM i somras när jag slog världsrekord. Det var helt fantastiskt att göra det hemmaplan. När jag kom i mål stod alla mina kompisar, mamma, lillebror, pappa där. Alla var där och såg. Det var en väldigt skön känsla.”

Vad ser du mest fram emot?

”Att börja träna igen. Jag har vilat sen EM. Men nu ska jag komma i gång. Jag ser fram emot att komma tillbaka till rutinerna.”

När du tänker på framtiden, vad ser du då?

”Jag hoppas få göra mitt tredje OS i Rio 2016, det är målet. Sen hoppas jag att jag fortsätter njuta av simningen och livet efter det.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om