Skoldemonstranterna: "Nu får det vara nog!"

Flera hundra demonstranter samlades vid gula paviljongen på lördagen för att protestera mot föreslagna skol- och förskolenedläggningar i Luleå. En del i gula västar, andra inte.

"Jag vill gå i en trygg skola", sa Hedda Semrén i ett kort och koncist tal. Hedda Semrén går själv i Vitåskolan och känner sig väldigt ledsen över beskedet om en hotande nedläggning.

"Jag vill gå i en trygg skola", sa Hedda Semrén i ett kort och koncist tal. Hedda Semrén går själv i Vitåskolan och känner sig väldigt ledsen över beskedet om en hotande nedläggning.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2019-04-06 15:58

Lothar Bellgardt, initiativtagare till demonstrationen, inledde med ett tal:

– Av Luleås 77 832 invånare bor 20 128 på landsbygden. Det är 20 procent av Luleås befolkning. Dessa 20 procent betalar cirka 640 miljoner kronor i skatt till Luleå kommun och då tänker jag att åtminstone en större del av dessa skattepengar ska investeras tillbaka i landsbygden.

Han vill inte ställa grupper mot varandra, utan anser att kommunen borde ha råd med både ett nytt badhus på Hertsön och att behålla alla skolor och förskolor.

– Vi har sett för många byar som har tömts, tynat bort och dött när skolorna försvinner. Barnfamiljer flyttar, företagen flyttar, ungdomarna vill inte stanna i byn och ta över gårdarna. Det som blir kvar är tomma hus och ingen framtid.

Tillsammans med åhörarna ropade han ut över Storgatan: "Nu får det vara nog!"

Han var nöjd med uppslutningen.

– Det är fantastiskt hur många som har kommit och är engagerade i frågan.

Anna Eriksson var en av dem som hade valt att sätta på sig gula väst – utan att det för hennes del hade någon närmare koppling till den franska rörelsen Gula västarna.

– Det är för att det ska synas att vi är med i demonstrationen mot nedläggningen av landsbygden. Skolan är ju navet i bygden.

Alva Lundnor, åtta år, hade också en gul väst.

– Jag skulle bli jätteledsen om Vitåskolan läggs ner, säger hon.

I havet av människor fanns representanter från samtliga nedläggningshotade skolor, däribland Kyrkbyskolan.

– För oss är det väldigt viktigt med ett levande världsarv, säger Malin Kågström, som funderar på vad som kommer att hända om några år när det blir generationsskifte i kyrkbyn och inga nya barnfamiljer vill flytta dit.

En rad talare avlöste varandra – alla med samma budskap: Att kommunen måste ta tillbaka sina nedläggningshot.

En av de yngsta talarna var Hedda Semrén, tio år. För henne var det viktigt att delta i demonstrationen.

– Det känns bättre än att inte göra någonting.

En av de äldre talarna var Ulla Vanhaniemi, känd för sin mångåriga insats som socialdemokratisk politiker i Luleå. Numera är hon pensionär och arbetar inte heller politiskt, men fortfarande är hon socialdemokrat.

– När man ser sådana här saker hända blir man förtvivlad. Ungdomar, ni måste engagera er längre upp i politiken och se till att ni blir invalda så att ni kan påverka den vägen, för annars är det bara en liten klick som styr och som har fjärmat sig från verkligheten. Det är det absolut farligaste som kan hända ett samhälle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om