NSD har vid flera tillfällen uppmärksammat 21-åriga modellen Ida Ovmar, född med samiskt påbrå i Jokkmokk och numera boende i Stockholm.

Läs mer: Fullträff för miss från Luleå

Läs mer: Ida kom tvåa i Turkiet

Artikelbild

Läs mer: Nu väntar världen för Ida, 17

Tidigare i somras vann hon Miss Continent i Las Vegas och i söndags blev det succé igen.

Hundratals tjejer hade sökt till årets casting av Miss Universe Sweden. 15 av dem valdes ut till finalen på Café Opera i Stockholm – och Ida Ovmar vann.

– Det absolut största hittills för mig. Jag är så lycklig, säger Ida dagen därpå.

Artikelbild

ÄLGJÄGARE. "Jag ska iväg och övningsskjuta så fort jag kommer hem till Luleå. Det är såå kul", säger Ida Ovmar som ska ut på älgjakt med modern Mona, Miss Lappland 1992.

Inför finalen hade hon tagit beslutet att detta skulle bli den absolut sista svenska skönhetstävlingen.

– Eftersom det var mitt sista år, var det bara att "maxa". Det känns så otroligt bra att få avsluta på topp. Underbart.

Artikelbild

Hur firade du segern?

– Det var efterfest på Café Opera men jag drog av mig klackarna tidigt, åkte till hotellet och kokade havregrynsgröt – med choklad i. Jag ääälskar choklad, säger Ida.

Triumfen innebär att hon nu ska representera Sverige i den internationella finalen Miss Universe på Filippinerna i januari 2017.

– Jag blir ambassadör för Miss Universe i ett år framåt och får en agentur. Det blir modelljobb, samarbeten med olika partners och event.

Hon vill också representera samerna som minoritetsfolk under skönhetstävlingarna.

– Jag gör så mycket jag kan för att lyfta fram det samiska. Jag brukar ibland ha kolten på tävlingarna, hoppas att det funkar i Filippinerna också.

– Det är förstås exotiskt både i svenska finalen och i den internationella tävlingen. Jag kommer med något nytt, vill förmedla det riktigt ursvenska och ge folk kunskap om det samiska och om Lappland, vår fantastiska miljö och kulturen.

Och det blir inte bara modellande framöver. Redan i veckan åker hon till spanska charterorten Marbella för att agera diskjockey på en klubb där. Samtidigt längtar hon till slutet av september och den årliga älgjakten med mamma Mona (Miss Lapland 1992, reds anm) i skogarna kring Lill-Selet utanför Jokkmokk.

– Det är vi skönhetsdrottningar i familjen som är ute och jagar. Att få koppla av i Lillselet är det bästa som finns.

Och snart har hon tagit sin jägarexamen.

– Jag har inte fått licensen ännu. Jag ska iväg och övningsskjuta så fort jag kommer hem till Luleå. Det är såå kul, säger Ida Ovmar.