Per Kinnunen i Brännan, i utkanten av Rutvik, har aldrig varit med om en värre råttsommar. Han har röjt sly som en tokig och har lagt ut inte mindre än tio fällor och en bur kring hustomten.

– Det har varit ett problem, säger han.

I sommar har slitet resulterat i elva döda råttor i fälla och en i bur. Men ingen var större än nummer tretton, den han ställdes öga mot öga med i lördags.

Artikelbild

– Den var stor. Den var gigantisk, säger han.

På tio dagar hade det inte varit en enda råtta i fällorna och Per Kinnunen hade hunnit börja tänka att sommarens råtthelvete kanske äntligen var över.

– Det var lördagskväll och jag stod och grillade flankstek i godan ro och vi skulle käka med familjen. Mitt i allt kommer den här skuttande på gården. Jag ser att det är något stort som kommer i höggräset, säger han.

När han får syn på den gigantiska besten tror han knappt sina ögon. Det enda tanken hans hjärna kan komma upp med i det läget är den på hans pappas gamla luftgevär inne i huset.

Artikelbild

| HALVMETER. Råttan som Per Kinnunen sköt med luftgevär var 43 centimeter lång – när man inte räknar med svansen.

– Det ser ut som en liten kanin som kommer skuttande, men den kommer upp på gården och jag ser att den är stor. Jag grips av panik och tar mitt gamla luftgevär och lyckas sätta ett skott mitt i prick.

När kaoset bedarrat hämtar han plasthandskarna och bär bort det enorma, men nu döda, djuret.

Artikelbild

| Pricksköt. Råttan satte sig på en sten och det gav Per Kinnunen perfekt läge att skjuta den.

– Den var jättestor. Jag mätte den med tumstock och fick det till 43 centimeter från rumpan till nosen. Jag fiskar rätt ofta och när jag lyfte den kändes den precis som en 2-2,5 kilos gädda. Den var riktigt tung. Även nu efteråt kan jag känna den där sträva svansen mot handskarna.

De satte sig sedan till bords för att äta flanksteken. Men händelsen hade fått en sur eftersmak för hela familjen.

Artikelbild

| Råttjakt. Per Kinnunen har fångat ett antal råttor tack vare sina råttfällor men ingen så stor som den senaste.

– Jag åt bara potatis för jag kunde bara tänka på den där råttan, säger sonen Kevin.

– Det kändes inte helt hundra att käka blodig flankstek efter det här, säger Per Kinnunen.

Artikelbild

| Skador. Råttorna kan ta sig in i och under hus och orsaka skada på fastigheten.

Har du sett en så stor råtta förut?

– Jag har sedan i våras sett många mindre brunråttor, men aldrig någon så där stor. Det är konstigt att det blev så här i stridens, eller stundens, hetta men det här var en extremvariant. Det var ett väldigt ståtligt exemplar.

Känner du av något dåligt samvete?

– Nej, inte det minsta.