Det var i slutet av augusti som en ung flicka blev påkörd när hon korsade övergångstället vid Örnäsrondellen på cykel. Förra fredagen blev en manlig cyklist påkörd. Idag inträffade ännu en olycka, där en annan kvinna kördes på när hon korsade övergångstället på sin cykel. I våra kommentarsfält höjs nu röster för att övergångställena i rondellen ligger alldeles för nära själva rondellen och borde flyttas. En lösning som Anja Johansson, ordförande vid Stadsbyggnadsnämnden, är skeptisk till.

– Det har ju inte varit ett problem tidigare. Övergångställena är anpassade efter de gång- och cykelvägar som finns. Sen finns det ju trafikregler för hur man beter sig som både bilist, cyklist och gångtrafikant. Det gäller att alla följer de regler som finns, säger Anja Johansson.

Anja Johansson beklagar händelserna och menar att det alltid är tragiskt när olyckor händer. Hon tror dock inte att problemet är övergångställena och menar att det inte alls är säkert att det skulle bli bättre om de flyttades längre bort.

– Det är klart att det är svårt när du kommer ut ur rondellen, då man har sin uppmärksamhet på bilar och på att se när det är din tur att köra ut, men man måste vara uppmärksam och framförallt visa hänsyn.

Johansson menar också att det kan uppstå nya problem om övergångställena flyttas.

– De är anpassade efter var gång- och cykelvägar är, så att det ska bli ett bra flöde av alla trafikslag. Jag tror också att om det skulle läggas längre bort, så skulle man kanske gena.