Det var fullt av besökare utanför bygdegården och vädermässigt kunde förutsättningarna inte varit bättre. Statsministern Stefan Löfven var en av de inbjudna hedersgästerna och tog plats vid bordet på båten Viktoria i Kallax by.

– Jättegott, det är så gott. Jag äter det några gånger per år, kanske tre eller fyra, berättade Stefan Löfven inför byborna som samlats för evenemanget.

Stefan Löfven fick förstås inte endast svara på frågor om surströmming utan även om Vattenfall och situationen i Jokkmokk.

Artikelbild

– Robert Bernhardsson och Vattenfall har träffats och vad jag förstått hittat en bra dialog. Vad man måste förstå är att de här 40 jobben i Jokkmokk motsvarar 8 000 arbetstillfällen i Stockholms kommun i jämförelse, säger Stefan Löfven.

– Det här är en stor fråga och jag tror att man kommer hitta en lösning för att se till att det ska vara jobb i Jokkmokk också.

Statsministern svarade även på frågor om Norrbotniabanan och försäkrade att byggandet ska påbörjas under innevarande mandatperiod.

– Ja, vi har lovat att den ska påbörjas under denna mandatperiod och så kommer att ske. Det ska ligga en räls efter Norrlandskusten och den är en grundläggande förutsättning för att Norrland ska kunna växa och få samma möjligheter.

Artikelbild

– Det kommer säkert att finnas många som inte tycker att detta är samhällsekonomiskt lönsamt, men jag menar på att Norrbotniabanan ska byggas.