På tisdagen klockan 10.00 så öppnade bokningsmöjligheten för de skärgårdsstugor som finns till uthyrning i Luleå. Det finns stugor på Junkön, Kluntarna, Brändöskär och Småskär.

Norrbottens Media kontaktade Luleå turistcenter när det gått drygt en timme efter att bokningen öppnat och redan då kunde personalen slå fast att det var mer drag runt stugorna än tidigare är.

– Det har varit ett rekordstort intresse. Vi har haft folk som varit inne hos oss och telefonen har ringt varm. Det är främst midsommar och specifika helger som har varit det som varit av intresse, säger Hanna Sundberg, turistinformatör på Luleå turistcenter.

Är ni förvånade?

– Både ock. Vi visste att det fanns ett stort intresse för stugorna men vi hade nog inte förväntat oss ett så här högt tryck på telefonen och med besök här inne på turistcenter. Det är jätteroligt.

När turistcentret i Kulturens hus öppnade stod det folk utanför och väntade för att få boka plats på sin favoritö och stuga.

Det är inte så att det small till och allt blev fullbokat, det finns fortfarande vissa helger lediga på vissa öar, och den som kan tänka sig att överge tanken på fredag till söndag i juli har goda chanser att få den stuga som önskas.

– Det finns absolut fortfarande stugor kvar att boka och om man är lite flexibel och kanske kan åka ut på en vardag, säger Hanna Sundberg.

Brändöskär är den ö som lockar mest. Så brukar det vara och så var det även denna gång. Där erbjuds en mysig hamn och de sommarstugor som ligger där bildar att litet skärgårdsparadis. Det är lite "Saltkråkan" över Brändöskär.

– Det ligger det i den yttre skärgården och man kanske vill ha det öppna havslandskapet. Sedan kanske man åker flera familjer och då finns det flera stugor att boka där. Man kan bo tillsammans, säger Hanna Sundberg.

– Brändöskär har gått fortast, den är en favorit. Men det finns absolut pärlor på de andra öarna också, fortsätter hon.

Vilka är det som bokar, är det Luleåbor eller turister?

– Det är främst Luleåbor som ser det här som en fantastisk möjlighet att ta sig ut i skärgården utan att ha en egen stuga.