Tyskmagasinen: Så ska polisen hitta brandorsaken

Nu väntar en teknisk undersökning av resterna av Tyskmagasinen. "Det är ett lagarbete", säger Mattias Huhtasaari, gruppchef för forensiska gruppen.

På JAKT EFTER SVAR. Polisens tekniker berättar hur en undersökning av en brandplats går till.

På JAKT EFTER SVAR. Polisens tekniker berättar hur en undersökning av en brandplats går till.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2016-06-28 14:15

Medan brandområdet vid Tyskmagasinen sakta svalnar pågår ett febrilt utredningsarbete. Förundersökningsledare Inge Barsk vid polisen i Luleå har redan börjat samarbeta med den grupp tekniker som ska utföra undersökningarna i jakt på en brandorsak. Det är viktigt att ha så mycket information som möjligt redan innan undersökningarna tar sin början.

– Vi behöver all bakgrundsinformation vi kan få när vi kallas in för en undersökning. Speciellt vid en sådan här stor brandplats. Vi samarbetar brett med informationsinhämtningen och har även kontakt med räddningstjänst och andra som vi kan behöva få information från via förundersökningsledaren, säger Mattias Huhtasaari, gruppchef för forensiska gruppen i Västerbotten och även tillfälligt ansvarig för teknikerna i Norrbotten.

Huhtasaari påpekar att en utredning är ett lagarbete.

– Så är det. Vi, och alla andra, bidrar med vår del och sedan är det förundersökningsledaren som har helhetsbilden. Vi är beroende av varandra för att det ska bli så bra som möjligt.

Redan under morgondagen hoppas teknikerna kunna inleda sina undersökningar vid Tyskmagasinen.

– Det första som görs är en riskbedömning eftersom det kommer att finnas personal på plats som ska utföra undersökningarna. Vi tittar till exempel på om det kan finnas risk för ras eller risk för att exponeras för farliga kemikalier.

Undersökningarna utförs alltid i skyddskläder som grund. Beroende på om det finns omständigheter som kräver det, kan extra säkerhetsutrustning adderas.

– Generellt kan man säga att det är tre saker vi vill undersöka. Först försöker vi fastställa ett primärbrandsområde, alltså den plats där branden startat. I det området försöker vi sedan hitta en brandstiftare. En brandstiftare kan till exempel vara ett tekniskt fel som orsakat branden, men det kan också vara tecken på att en brand är anlagd – som till exempel brandfarliga vätskor, säger Huhtasaari.

På plats finns alltid två utbildade kriminaltekniker. Men ibland också andra personer, som till exempel brandingenjörer, personer med annan teknisk utbildning som behövs eller hundförare.

– Hittar man till exempel tecken på att en brandfarlig vätska använts som accelerator kan hunden markera. Hundarna är tränade på att känna igen de vanligaste vätskorna, säger Huhtasaari.

– Att vi alltid jobbar i patrull har dels att göra med säkerheten, men också att man jobbar bättre när man kan ge varandra stöd och idéer.

Skulle hunden markera för något så tas ett brandprov som sedan skickas in till Nationellt forensiskt centrum för att analyseras av sakkunnig.

Det tredje som teknikerna letar efter är tecken på att andra brott begåtts.

– En av våra uppgifter är att se om det finns något sådant. Ibland anläggs bränder för att dölja och försvåra utredningen av andra brott, till exempel ett mord. Eller att rånare eldar upp en flykbil.

Vad som kan vara försvårande är om branden har varit väldigt omfattande, som i fallet med Tyskmagasinen.

– Generellt sett – är det en totalbrand där det varit väldigt hett och det mesta är förintat, ja, då är det kraftigt försvårande omständigheter för vår del, säger Huhtasaari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om