Under en paus i Umeå på hennes tidigare jobb som bussvärdinna såg hon jobbannonsen: "bostadsfotograf sökes." Ulrica tyckte det lät intressant och eftersom hon redan var fotoutbildad bestämde hon sig för att satsa. Men istället för att flytta till Umeå tog hon idén hem till Luleå. Snart kunde hon titulera sig stadens första bostadsfotograf och det skulle dröja något år innan hon fick sin första konkurrent. Men det var sju år sedan. Idag anlitas hon till många bostadsförsäljningar i Luleå med omnejd, många som sålt en lägenhet eller ett hus känner säkert igen henne. En sak är gemensam för många kunder:

– Folk blir så tysta när jag fotograferar, jag brukar säga att jag filmar inte. Det är som att de tror att rösterna fastnar på bilden.

Som bostadsfotograf anlitas Ulrica för att fota objekt som mäklaren sedan säljer. Bilderna hamnar på bostadssajter på nätet och i mäklarnas broschyrer inför visningar. Varje fotografering tar runt en timme, ibland en halvtimme extra om huset är stort. Och bilderna är värda varje minuts arbete, Ulrica har exempel på flera spekulanter som köpt objekt efter att bara ha sett bilderna. Även mäklarna har insett vilken tillgång en professionell fotograf kan vara. Innan Ulricas jobb över huvud taget fanns fotade varje mäklare objekten själv – med varierande resultat. Idag innebär varje fotografering också ett visst mått av styling. Och hon märker en tydlig skillnad jämfört med när hon började jobba, förutom att många idag är vana med att behöva flytta en och annan fåtölj och kanske tända några ljus här och var i bostaden.

Artikelbild

| Att putsa till badrumsmattor är en del av yrket. Ulrica har alltid knäskydd på sig när hon jobbar.

– Det är mindre furutak idag, och mer vita innertak istället, säger Ulrica.

I villan i Rutvik som hon fotar idag är det ordning och reda och inga gulbruna tak av furu. Men trots att det är ett välstädat hem vi kommer till hittar Ulrica ändå några saker att piffa till. En sladd som sticker fram tejpas för att försvinna ur bild, en fåtölj ställs mot en annan vägg och badrumsmattan kammas till för att fotavtrycken på den ska försvinna.

– Man utvecklar ett detaljseende, säger Ulrica. Har man inte ett det kan det vara svårt att jobba som bostadsfotograf.

Bakom bilderna ligger mycket arbete. Att stå hopkrupen i hörn för att få med hela rummet i bild är påfrestande.

Artikelbild

| Mycket att bära på. Ulrica använder stege för att komma lite längre upp med kameran när hon ska ta en fasadbild.

– Jobbet är jättekul, men det tar på krafterna, säger Ulrica Holm och drar vidare till nästa uppdrag.