– Det är helt vanliga tjejer, som en själv, säger Frida Hesse som går teknikprogrammet med inriktning på design och produktutveckling.

Frida Hesse är en av 21 medverkande tjejer i fotoutställningen Mitt val - din framtid som invigdes på Teknikens hus på tisdagskvällen. Tjejerna har fotograferats i miljöer som knyter an till deras utbildning inom teknik-, industri eller naturvårdsprogrammet på gymnasiet. Det är ett initiativ av Teknikcollege Norrbotten.

– Grunden att vi gör det här är för att vi vill skapa förebilder för unga tjejer, säger Linda Rönnbäck, regional processledare för Teknikcollege Norrbotten.

Artikelbild

| "Det är helt vanliga tjejer som en själv" säger Frida Hesse, Boden, en av de medverkande tjejerna i fotoutställningen.

Tanken är att fler unga tjejer ska lockas att välja teknikprogram på gymnasiet. Det är något som Anna Johansson, Olivia Harlin och Therese Rosenqvist gärna vill medverka till. De tre tjejerna går teknikprogrammet i Luleå.

– Absolut! Man ser redan nu en klar ökning, det blir fler tjejer i klasserna, säger Olivia Harlin.

I deras årskull är det ungefär fem-sex tjejer i en klass på 30 elever, men i de yngre årskullarna blir det fler tjejer i klasserna på teknik- och industriprogrammen.

Tjejerna pekar på den breda karriärväg som väntar om man har en teknisk utbildning, det lockar dem.

Artikelbild

| Piteåtjejerna Felicia Forsgren, Lovisa Hansén och Cecilia Eklund siktar på jobb inom träindustrin eller skogen. De tre har blivit fotograferade i industrimiljö, för att locka fler tjejer till tekniska utbildningar.

– Som ingenjör finns det så mycket man kan göra, säger Therese Rosenqvist.

– Det är en fördel att vara tjej på en teknisk utbildning, det finns mycket jobbmöjligheter, säger Olivia Harlin.

Artikelbild

| Olivia Harlin, Linda Rönnbäck och Hanna Sundling klippte bandet och invigde fotoutställningen Mitt val - din framtid på Teknikens hus.

– Man sticker ut i mängden, förklarar hon.

Fotoutställningen kommer att lånas ut till grundskolor i länet. Den ska också visas upp på Teknikcolleges rikskonferens i Västerås berättar Linda Rönnbäck.